dimarts, 2 de febrer del 2010

4 o 7 vegueries

Recordo que quan Carretero era el conseller encarregat de tirar endavant la creació de les vegueries, es va explicar força bé les diferències entre cadascuna de les administracions, per evitar pensar i dir allò de que dupliquem costos i anem carregant de funcionaris, i sobretot confonent la gent. Avui el govern ha aprovat els projectes de llei de creació de les vegueries i de l'àrea metropolitana de Barcelona, i es torna a obrir el debat territorial amb tot el que això comporta.
Preveient que això passaria, dies enrere ja vàrem poder comprovar com Reus no veia bé la capitalitat de Tarragona, ni aquests el nom de la vegueria. O bé Amposta i Tortosa, per no parlar de les aspiracions del Penedès o la gent de l'Alt Ter.
Crec que si féssim una enquesta el resultat seria contrari a la seva creació, perquè ningú en veu la necessitat i més aviat es considera un model antic que es vol instituir perquè fa més català. No queda clara la supressió de les diputacions i encara hi ha molts dubtes sobre la funcionalitat dels consells comarcals, tot i els anys que fa que hi són.
Jo em pregunto... què passarà amb les diputacions? si les vegueries són una descentralització de la Generalitat, què passarà amb les diputacions? poden realment desaparèixer? No podem oblidar que les diputacions són administració local, i les vegueries? seran administració local, si es tracta de descentralització de la Generalitat?
Avui llegia que de moment es crearan les quatre vegueries, corresponents a les quatre províncies. Què vol dir això? ara ja no parlarem de Diba (diputació de Barcelona), sinó de Veba (vegueria de Barcelona)?
S'ha vist que les diputacions tenien molts diners i quan el color polític era diferent del que presidia la Generalitat, esdevenien un contrapès polític, sobretot la diputació de Barcelona. Els diners de la Diputació se'ls quedarà la Vegueria?
Les diputacions han estat realitzant una tasca important de suport als ajuntaments, no tan sols econòmicament, sinó també d'assessorament. El paper no ha estat el mateix entre les quatre vegueries. Passarà el mateix entre les set?
Cal molta informació i pedagogia. Ens han d'explicar molt bé com volen que acabi funcionant tot plegat, i ens hauran de convèncer que ha de servir per simplificar els tràmits administratius. Que no hi sortirem perdem. Els ajuntaments s'hi juguen molt i per tant també els ciutadans. No juguem amb foc!