dimarts, 10 de gener del 2006

La nit de naps continua a Arenys

A les 8 del vespre la Sala Polivalent del Calisay ja es veia plena. Hi havia força gent dreta i n’entrava més. Al final comptabilitzàvem unes quatre-centes persones, majoritàriament joves, encara que no tots ho érem. Feia temps que Arenys no reunia tanta gent per un acte reivindicatiu i solidari i penso que els organitzadors en poden estar orgullosos.
L’acte l’ha iniciat la Isabel Roig, que ha deixat clar que parlava a títol individual i molt disgustada pels fets ocorreguts durant la nit de naps. Després han vingut les explicacions per part dels tres joves detinguts i inculpats. El primer en Joan a qui s’acusa d’agressió a l’autoritat i desordre públic, i més tard en Marc i l’Albert, que són acusats de desobediència i resistència a l’autoritat i desordre públic.
De la narració dels imputats es desprèn que ni la policia ni les autoritats municipals varen actuar com calia, uns per excés de zel i els altres per descontrol i improvisació. Una de les proclames més aplaudides ha estat la petició de la dimissió dels responsables polítics i també la del cap de la policia local. S’han preguntat perquè la policia va velar pel·lícules i fotografies que alguns joves havien fet de la participació dels mossos si, com ara declaren, no havien fet res anormal o il·legal. També s’ha queixat del mal psicològic sofert.
La situació és delicada i no si val passar pàgina com si ja ho haguéssim superat. Al llarg d’aquesta legislatura s’han produït massa enfrontaments entre el govern municipal i part de la població d’Arenys. Considero que la vàlua d’un polític es mesura per la seva capacitat de reacció i en aquesta legislatura ja en són moltes les ocasions que la reacció dels polítics arriba tard i no sempre de manera satisfactòria.
Llegint el comunicat que l’equip de govern ha tret per internet aquesta tarda, el fons de tot està en el desordre públic i els danys a mobiliari urbà i a la propietat privada que els joves napaires varen causar durant la nit. No crec que ningú present avui al Calisay defensés la innocència dels nostres joves, en general. Les pintades no es fan soles, ni les teules es trenquen sense passejar-s’hi per sobre. L’ambient està caldejat i les situacions conflictives no es resolen amb violència. Això ho defensen els nostres polítics quan parlen de terroristes i ara, que parlem de trencadisses, no ho podem aplicar?
Els tres nois han estat jutjats i esperen la sentència. Només en Joan podria ser reclòs, atès que a l’Albert i en Marc finalment els acusen de falta i se’ls demana una condemna d’un dia d’arrest domiciliari i dos pagaments diaris de dotze euros, per a vint i quaranta dies respectivament.
Una de les intervencions més sentides ha estat la del pare d’en Joan que ha manifestat el seu dolor, no tan sols al veure el seu fill atonyinat i emmanillat, sinó perquè ningú els ha demanat disculpes, ni cap membre de l’Ajuntament els ha dit res, i ha manifestat sentir ràbia, fàstic i vergonya perquè no esperava aquesta reacció dels nostres polítics. Ha afegit “Això només ho podem canviar nosaltres” i ha agraït el suport rebut per tota la gent concentrada al Calisay. Més endavant ha parlat la mare d’en Joan que s’ha manifestat molt dolguda amb l’alcalde i ha afegit: “l’alcalde va portar els mossos i ells se’n va anar a dormir”.
També ha parlat en Jordi, el napaire que el nostre alcalde va dir per ràdio que l’havia anat a despertar, veient tot el que estava passant. S’ha estranyat que la màxima autoritat de la població es trobés feliçment a casa quan les forces policíaques estaven lluitant amb els napaires i n’hi havia tres de detinguts i una desena de ferits.
En Jordi ha acusat a l’alcalde, al regidor de Seguretat Ciutadana i al cap de la Policia Local, pels fets de la nit de reis i ha llegit un manifest on es plantegen diferents qüestions i es demana respostes:
Per què es va demanar la presència de la policia antiavalots?
Qui la va demanar?
Què s’havia explicat als Mossos d’Esquadra sobre la tradicional nit de naps arenyenca?
Qui va ordenar la càrrega?
Ha afegit que si no es coneixia la resposta s’hauria d’investigar. Ha demanat la dimissió de l’alcalde i ha manifestat el rebuig a l’actuació i a les declaracions de la policia autonòmica.
Durant l’acte també s’ha demanat la dimissió del regidor de Cultura, a qui els joves troben culpable de la pèrdua de festes tradicionals per la seva incapacitat a l’hora de dirigir la regidoria. Els joves han manifestat que potser el regidor de Cultura es carregaria algunes festes però que amb la nit de naps i cols no hi podria fer res.
Amb la intervenció final del públic s’ha parlat de presentar una pregunta al Ple d’aquest mes de gener, i també s’ha requerit que els partits de l’oposició manifestessin la seva opinió sobre els fets de la nit de naps. S’ha parlat de fer arribar una carta a la Consellera de Governació de la Generalitat i per acabar s’ha proposat de baixar en manifestació per la Riera fins davant l’Ajuntament. Allà s’han tornat a demanar la dimissió dels polítics responsables i s’ha acabat l’acte amb un minut de silenci i una forta ovació.
Això no ha acabat i caldrà veure la talla política de tots els nostres representants. De moment el comunicat de l’equip de govern ja contesta al d’ICV. Els comunicats dels altres dos partits de l’oposició (ERC i PSC) han arribat molt tard i potser no han tingut temps de llegir-los. Per altra banda però, estan en la línia d’aquests darrers temps on hi ha un acord tàcit entre ells i l’equip de govern. Potser a l’espera que això els donarà més vots l’any vinent.

1 comentari:

Anònim ha dit...

L'acte del Calisay ha estat una mica decebedor.

I ho ha estat perquè quan els qui expliquen la seva experiència de la Nit de Naps (i Cols) ho fan, la majoria, amb un dramatisme exagerat i fora de lloc o sense parlar amb unes mínimes soltura i propietat l'acte queda, indefectiblement, 'tocat'.

També m'ha semblat decepcionant el fet que l'acte hagi "degenerat" (no era difícil preveure-ho) en un clam contra el consistori local, que ha sigut el blanc de les crítiques disparades per part de gent afí a organitzacions que ideològicament es troben a les antípodes els uns dels altres, com ara Maulets (organització independentista i revolucionària) i el PSC.
Amb un alcalde d'ERC o del PSC els Mossos haurien colpejat menys fort i haurien tractat millor als detinguts? No sembla plausible pensar-ho.

I en darrer lloc, un altre motiu de disgust ha estat el fet que ningú ha constatat en l'acte en qüestió que la policia (sigui del cos que sigui) és la que garanteix que les colles pacífiques puguin sortir a tirar els naps i cols i que els veïns no hagin de témer per destrosses de consideració.

En fi, malgrat tot el que s'ha exposat, vull expressar la meva solidaritat amb els que han patit la brutalitat policial en cas que això sigui cert i, també, vull expressar el meu disgust davant la utilització política barroera que s'ha fet davant d'uns fets que no entenen de colors polítics.

Menys brutalitat policial i més civisme juvenil.