dissabte, 21 de gener del 2006

Funcionaris i polítics

Defensar als funcionaris no és gens fàcil doncs hi ha un tòpic molt estès que els fa indefensables. Però com totes les coses cal mirar-s’ho amb ulls crítics i ben oberts i valorar tots els imponderables. De funcionaris n’hi haurà de bons i de no tan bons; de treballadors i de més ganduls; de brillants i de més simples... com a tot arreu. Sempre he defensat que un Ajuntament és una empresa de serveis peculiar, i com a tota bona empresa li cal uns directius bons, eficients i diligents, i això tampoc passa sempre.
Aquesta empresa de serveis funciona a partir de diners públics i per això cal rendir comptes a la població. Un Ajuntament no farà mai fallida però a vegades la seva gestió li duria sense aturador. Els polítics entren a l’administració pública amb moltes ganes de fer feina, de complir les promeses donades i sovint es troben al capdavant d’una empresa sense cap coneixement de gestió. Llavors es fa difícil fer funcionar la màquina.
Existeix el tòpic de funcionaris fixes i funcionaris interins, aquests darrers referits als polítics que cada quatre anys han de validar la seva posició a l’administració pública. És cert que el poble elegeix als seus polítics i no pas als funcionaris. És per això que aquests s’han de posar al servei dels escollits. Això però no vol dir que es faci de qualsevol manera. Hi ha una legislació que regula l’activitat municipal i s’ha de complir.
Trobar l’equilibri només es pot aconseguir amb el diàleg i eliminant qualsevol malfiança d’una i altra part. Quan les relacions laborals no són bones, la gestió municipal se’n ressent i això s’ha d’evitar.
No és la primera vegada que es parla de desorganització a l’Ajuntament d’Arenys. Ho desconec, però només veient el repartiment d’àrees que es va fer a l’inici d’aquesta legislatura, m’ho puc creure. L’única explicació que hi vaig trobar va ser la conveniència dels regidors i regidores i no pas la visió global.
Davant l’actitud dels funcionaris cal afrontar la realitat i consensuar solucions. El que no es pot fer és acusar-los de voler perjudicar l’equip de govern en hores baixes. No pot ser que el nostre alcalde insisteixi una vegada més en aquest victimisme fals. S’ha d’afrontar la realitat, la crítica i la discrepància i deixar-se de dimonis tot el dia, que ja comencem a estar-ne tips.