diumenge, 8 de gener del 2006

Garrotades a la nit de naps

Aquest cap de setmana he estat poc per Arenys, just per assabentar-me de l’enrenou de la Nit de Naps, amb càrrega policial dels anti-avalots dels Mossos d’Esquadra. De moment només he pogut llegir els comentaris a la xarxa d’internet local “arenyautes”, pràcticament tots ells a favor dels joves i en contra de la policia i de l’equip de govern municipal, tots menys dos realitzats per militants del PSC local i que, d’alguna manera manifesten el desig de sentir les dues parts.
A mi em passa una mica el mateix. No em veig en cor d’opinar sobre els fets perquè ni els vaig viure ni he pogut sentir comentaris de la policia ni de les autoritats municipals (que avui han parlat per l’emissora local però jo era fora d’Arenys). Tampoc vaig poder opinar sobre els fets de Berga, quan la població es va enfrontar amb la policia catalana per la seva actuació durant un acte festiu amb resultat de mort.
Fa ja uns quants anys que la policia autonòmica ha anat entrant en joc a diferents parts del territori català. Personalment vaig viure en directe l’arribada a Vic, el primer territori controlat pels Mossos d’Esquadra, i sempre he pensat que ha faltat pedagogia per part dels responsables polítics a l’hora d’implementar un model de policia diferent al que venia existint.
A ningú que visqui en poblacions mitjanes i petites se li escapa que l’arribada dels Mossos d’Esquadra al seu territori no és simplement un canvi de policia sinó que és començar a veure policies a la seva ciutat. Les funcions de la Guàrdia Civil eren molt diferents i la Policia Nacional no era present en aquestes ciutats i pobles. Ara pots veure diàriament a parelles de mossos i mosses passejant per la teva vila. Persones que són policies però ni viuen al teu poble ni coneixen els costums, història, tradició. No compren a les mateixes botigues que ho fas tu, i si tenen fills aquests no van a la mateixa escola que els teus. Penso que caldria haver treballat una mica la seva incorporació a la vida social però això seria tema per un debat sencer i profund i deixo per un altre dia.
El que ha passat però a Arenys durant la nit de naps, segons he llegit, ha estat la visita dels anti-avalots, que la simple presència espanta a uns quants i provoca a uns altres. El resultat, que haurem d’analitzar amb més coneixement dels fets, ha estat la de joves amb ferides i tres detinguts per no respectar l’autoritat i fer destrosses. Ara caldrà veure en què acaba tot això i també com continua la tradició de la nit de reis a Arenys. Entretant demanaria més diàleg entre tots i si és possible menys provocacions per una i altra part. A garrotades no ens en sortirem i val la pena provar-ho.

1 comentari:

Anònim ha dit...

com diu l'Estanis;"el temps acaba posant a tothom al seu lloc". Es deu referir a Sinera? entre les rengleres de xiprers i la mar en calma?

El debat no crec que sigui contra els Mossos (ells son professionals) sino contra l'alcalde i els regidors (que haurien de ser una mica mes professionals)