dijous, 22 d’octubre del 2015

El govern municipal d'Arenys de Mar és acusat d'opac

És trist llegir que el govern municipal no és transparent, sobretot ara que hi ha una llei que serà vigent a primers d'any, en què obliga els ajuntaments a ser totalment transparents a la població. Que la representant d'ERC, el principal grup de l'oposició, hagi de recórrer a sol·licitar poder assistir a la Junta de Govern Local per tal d'assabentar-se de la documentació que tramita el govern, és penós.
La informació que he extret de Ràdio Arenys no deixa ben clar si la manca d'informació a l'oposició és sobre els decrets d'alcaldia o bé dels acords de la Junta de Govern. El Reglament Orgànic Municipal (ROM), que data del 1999, deixa clar que els acords de la Junta de Govern han de passar per la Comissió Informativa corresponent, on hi ha representats tots els grups municipals i regidors no adscrits (Article 44, apartat 2).
De totes maneres, ja ho escrit en alguna altra ocasió, el ROM s'hauria de modificar, per adaptar-se a la realitat actual, a la Llei 19/2014, de 29 de desembre, de transparència, accés a la informació pública i bon govern, però també per donar més relleu a les Comissions Informatives i, entre altres coses, determinar que també els temes que van a la Junta de Govern hagin de passar prèviament per aquestes comissions, així com el llistat de decrets.
L'equilibri de forces polítiques a l'Ajuntament d'Arenys de Mar permet que s'iniciï un procés de revisió del Reglament Orgànic Municipal i del Reglament de Participació, perquè no haguem de tornar a veure escrit que els grups municipals de l'oposició s'assabenten per la premsa de què està passant a dins de l'ajuntament, sinó que la informació sigui fluida amb el respecte i responsabilitat institucional que requereix l'acció del govern, però també de l'oposició.