dimarts, 11 de desembre del 2012

Un nou estat més just i solidari

Estem malbaratant massa energia per culpa d'uns incendiaris, però no podem oblidar que necessitem guardar forces per enfrontar-nos a més atacs que ens vindran. En la nostra història hi predomina massa el color dels perdedors, i això engresca els enemics i ens desanima davant de qualsevol atac. Convé treure'ns de sobre aquesta sensació de que tot ens és desfavorable, i procurar d'entendre que la unió fa la força.
També hem de ser prou intel·ligents per no deixar-nos confondre de manera que ens distreguin fàcilment, i oblidem que estem en crisi i no s'hi val a badar. La Unió Europea acaba de rebre el Nobel de la pau, perquè ha aturat les guerres que han fet història, però és incapaç d'aturar moltes morts i víctimes de la pobresa extrema.
Necessitem construir un estat, al marge d'Espanya, però no un estat qualsevol. Cal recuperar la justícia social, un país cohesionat on a tothom li respectin els drets més elementals. De què ens serviria la independència si construíssim un país injust, amb unes institucions poc democràtiques, i amb una població empobrida i sense il·lusió. Tot això s'ha de preparar i no acontentar-nos només amb una data per a la consulta. Si el futur no es veu clar, de poc servirà organitzar el referèndum.
Qui sigui més espavilat serà qui s'ho emportarà al cove. Ara és una bona ocasió que si deixem perdre, difícilment ho tornarem a viure.