dijous, 16 d’agost del 2012

La defensa dels nostres drets ens fa perdre molta energia

Ho deia Felip Puig i també el sotsdirector de l'Ara, avui. Els polítics espanyols han fet més per al sentiment independentista que nosaltres mateixos. Quan vols evitar el rebuig, el pitjor que pots fer és pressionar i maltractar l'altre. Això és el que ens han estat fent des del menyspreu d'Aznar per 'les xapes' de la matrícula dels cotxes, fins a la retallada dels nostres drets per part d'un Tribunal Constitucional deslegitimat.
El més preocupant de tot plegat és la pèrdua d'energia per defensar el nostre dret a sentir-nos un poble sobirà diferent d'Espanya. Tenen raó molts polítics espanyols quan diuen que ens dediquem massa a parlar de nacionalisme. No s'adonen, però que són ells qui ens hi obliguen. Potser esperen que ens oblidem de qui som i de què volem.
Us imagineu què hauríem pogut haver estat fent tots aquests anys totes les persones que ens hem dedicat a parlar del dret d'autodeterminació, de l'espoli fiscal que patim, a defensar la bondat i legitimitat de la immersió lingüística, a defensar el nostre dret a parlar en català... Tot plegat un esforç innecessari si els polítics de torn haguessin estat realment demòcrates i intel·ligents.
El rebuig a Espanya ens ve donat per la seva voluntat de fer-nos petits, insignificants. De voler uniformar un Estat que no és uniforme. De voler menysprear la nostra cultura, la nostra llengua, la nostra història, els nostres orígens... Tot ho volen convertir en pur folklore i per aquí no hi passem.
L'opció que defensava o encara defensen molts militants del PSC, d'un federalisme asimètric, no era una mala opció, però hi havíem d'estar d'acord i entendre bé el seu significat. El problema ha estat que els partits espanyols en el poder, només ho han entès com una excusa per adquirir certs privilegis, i no pas drets, i s'han tancat en banda quan se'ls ha dit que nosaltres no havíem d'estar permanentment subvencionant la resta d'Espanya, sense límit en l'import ni en la destinació dels recursos. Europa ja ha dit prou, i ara ens toca a nosaltres.
Aquest cercle viciós en què ens han ficat ha privat d'avançar en molts aspectes, i això és el més trist de tot. És per això que ara hem de dir clarament què volem i on volem arribar. Per això ens calen també polítics de nivell, que no es dediquin només a criticar els altres i siguin incapaços de liderar el camí cap a la sobirania plena.