dimecres, 15 d’agost del 2012

Confonem societat del benestar amb societat subvencionada

Ara és l'hora de l'enginy. Quan no hi ha recursos s'ha de recórrer a la imaginació que normalment els substitueix millorant els resultats. El problema que té la nostra societat és que s'ha acostumat a la subvenció permanent. Hem confós 'Societat del Benestar' amb tenir-ho tot pagat i subvencionat, sense cap mica d'esforç. I què passa quan ho tens tot pagat? doncs que no mires què valen les coses i la despesa no té fi.
Això és el que ens passa, i sinó mireu quantes associacions i entitats socials viuen de la subvenció, per vici. Són entitats que ens hem cregut imprescindibles, i que sense el suport de l'administració són incapaces de fer res. 
No és qüestió de carregar-nos les entitats, però sí de fer pedagogia i saber-los explicar que no tot s'acaba amb diners. Que els diners són escassos i cal prioritzar. Que hi ha moltes maneres d'organitzar activitats sense recórrer al diner fàcil. Que han de fer servir la imaginació.
Avui, escoltant les notícies, entrevistaven a una persona del barri de Gràcia, i comentava que normalment engalanar un carrer els costava mínim uns sis mil euros, però que aquest any, que han tingut retallades, ho han fet amb només mil cinc-cents euros. Què vol dir això? Doncs que els altres anys malversaven diner públic. Llençaven quatre mil cinc-cents euros que podia haver anat destinat a temes socials, que són prioritaris.
I trobaríem mil exemples. És per això que ara que tenim dificultats econòmiques hem de ser solidaris i utilitzar el nostre enginy per substituir els diners que ara no tenim, o que s'han de destinar a temes més necessaris.
Aquesta hauria de ser la reflexió que haurien de fer moltes associacions veïnals i entitats socials i culturals, i en lloc de criticar l'administració que els retalla les subvencions, haurien d'aplaudir-la i demanar-li que els pocs recursos que té els destini a les persones que tenen dificultats per subsistir. I els partits polítics que estan a l'oposició, haurien de deixar de fer populisme barat i demagògia, i posar-se al costat del govern en aquests moments difícils. Si no volen que 'passem' d'ells, que actuïn seriosament i pensant en el bé comú.