dijous, 8 de desembre del 2011

Salvem l'Euro

Salvem l'Euro o bé salvem Europa? Sense euro, Europa se'n va en orris? Va ser una bona idea instaurar la moneda única? Què ens beneficia més? Aquestes són unes quantes preguntes que ens fem els que no hi entenem, però que també es fa la gent entesa. No tothom pensa el mateix, ni tothom confia en què Europa surti ben parada d'aquesta situació.
Ho hem llegit en diferents entrevistes, una d'elles a la Contra de la Vanguardia de divendres passat. Hi ha qui creu que el somni europeu s'ha acabat. Aquell somni que teníem molts catalans que patíem l'ofec del franquisme. Aquelles ganes de deslliurar-nos de la dictadura espanyola, per poder nadar en les aigües democràtiques d'Europa. Una Europa que ara es penedeix d'haver-nos deixat entrar a grecs, portuguesos i espanyols.
Aquest cap de setmana Europa discuteix a fons quin podrà ser el nostre futur, i Rajoy ja ha deixat clar que Espanya anirà a totes, per poder estar al davant d'Europa, a la primera divisió. Tremosa ahir deia que sense l'euro, el nostre país ja hauria patit el "corralito". Però l'euro va inflar els preus i el nostre poder adquisitiu va quedar tocat. Molts no ens hem recuperat encara, però no s'ha acabat, sinó que caldrà més sacrificis.
La Gran Bretanya sempre ha considerat que va ser molt bona idea no entrar a la zona euro, a qui culpa de tots els mals i voldria, fins i tot, que desaparegués. Què passaria? Ens ajudaria a millorar l'exportació, però també la producció? aquest és el nostre problema.
Algú parlava dels Estats Units d'Europa, però s'ha vist que hi ha massa protagonisme per part dels diferents estats i que difícilment es podrà aconseguir, i és per això que es critica que s'unifiqués la moneda, quan les polítiques fiscals són tan diferents. Ara es demana unificar criteris, una mica com començar la casa per la teulada. Però som aquí, i no hi ha volta de full, o ho deixem córrer, o bé intentem sortir-nos-en plegats. Jo sóc dels que pensen que hem de tirar endavant amb l'euro. Potser d'aquí a un temps em faran veure que estava equivocat. El que és segur, però, és que ens cal estrènyer més el cinturó, encara que ens faci mal.