divendres, 18 de novembre del 2011

Pugna entre periodistes i la Junta Electoral

La notícia del dia, a l'entorn de la campanya electoral, és la suspensió del debat previst a 8tv, amb els cinc caps de llistes per Barcelona a les eleccions generals de diumenge. Una decisió presa per la cadena de televisió, davant la resolució, per part de la Junta Electoral Provincial, del recurs del PSC perquè pogués participar en el debat el número 2 de la seva llista, i no es deixés la cadira buida, tal com pensava fer el presentador i director del programa, en Josep Cuní, al no assistir-hi Carmen Chacón.
Sembla ser que Cuní també ha rebut alguna pressió d'algun cap de llista, de negar-se a participar en el debat si es feia amb el número dos del PSC. Sigui com sigui, la polèmica està en marxa i tothom hi pot dir la seva, contra la decisió de 8tv, contra la resolució de la Junta Electoral, o bé contra la decisió del PSC de no enviar-hi Carmen Chacón.
No és aquesta l'única desavinença entre els periodistes i la Junta Electoral, sinó que des de fa moltes eleccions, els primers es queixen de la Junta que els condicioni la durada de la informació de cada formació política, posant per davant la proporcionalitat dels resultats electorals, a l'interès que pugui despertar la notícia.
És legítim aquest control de la Junta Electoral sobre els debats televisius i la crònica informativa? Què passaria si no es realitzés el control? Quins criteris es farien servir? No hi ha dubte que la Junta Electoral persegueix l'objectivitat del periodisme, i entén que sense el seu control, l'actuació seria subjectiva i perjudicial per alguna formació política.
Puc entendre aquest perill, però tot plegat dóna la impressió que a la ciutadania se'ns sobreprotegeix massa, i mai podrem arribar a ser adults, si més no políticament. Aquests dies tampoc miro els programes televisius de cadenes privades clarament interessades, però m'imagino que no han canviat el tarannà, i per tant continuen parcials, i a més injustos. La nostra capacitat de diferenciar la notícia de la propaganda és el que ens fa adults i quant més adults menys necessitem la tutela de la Junta Electoral.
Per què no fem la prova? Que ens deixin una convocatòria electoral sense aquest control exhaustiu de la Junta Electoral. Després podrem valorar la idoneïtat del seu treball i la professionalitat dels periodistes.