dissabte, 12 de novembre del 2011

No dèiem que poble és sobirà?

Durant la campanya electoral Rajoy s'ha compromès a evitar que Navarra sigui d'Euskadi. D'entrada, un pot pensar que Mariano Rajoy treballarà perquè la gent de Navarra estigui d'acord, majoritàriament, a mantenir-se com ara, és a dir, sense formar part d'Euskadi. Diríem que cadascú ho veu de la seva manera i al final són els ciutadans els que tenen l'última paraula. O no?
El problema és que, llegint la notícia, t'adones que el compromís va més enllà i es tractaria d'eliminar, si reformés la Constitució, la disposició transitòria quarta que obre la porta a una possible absorció de Navarra per part d'Euskadi. O sigui ja no es tracta de convèncer els navarresos que es mantinguin fora d'Euskadi, sinó d'impedir legalment que hi puguin entrar.
Aquesta és la manera que tenen els nostres polítics d'entendre la sobirania popular. No és estrany que demanem una altra manera de fer política, perquè estan confonent servir el poble amb servir-se del poble. Hi ha temes que no poden estar en mans de partits polítics, encara que hagin guanyat les eleccions amb majoria absoluta. Hi ha temes que el poble ha d'opinar, i un d'ells és l'autodeterminació.
Hem de confiar en els nostres polítics, però els hem d'exigir transparència, i respecte als drets elementals. No hi ha excusa que els pugui menystenir.