diumenge, 20 de novembre del 2011

CIU també és la primera força a Catalunya

Aquesta nit toca mirar les dades de l'escrutini de les eleccions generals, i fer alguna primera valoració amb el risc de no tenir-ho prou pensat ni ponderat. Ha passat el temps en què tothom guanyava i sobretot hi ha una força política que està acumulant pèrdues significatives des de fa un parell d'anys. Malgrat tot, segur que escoltarem declaracions de partits que buscaran qualsevol excusa per afirmar que han guanyat. El problema rau en què per liderar un projecte, cal ser una bona colla, i no quatre arreplegats que, a més, es dediquen a criticar els possibles companys de lluita.
Si es confirmen les dades de què disposo en aquests moments (escrutini del 78%), la victòria de CIU a Catalunya és el fet més remarcable de la nit, en clau catalana, junt amb la davallada del PSC. També és important fer constar el creixement d'ICV, que triplica la seva representació a Madrid, encara que estiguem parlant de 3 escons.
Convergència i Unió s'ha refet totalment de la seva època desèrtica, en què va perdre el govern de la Generalitat, i ha aconseguit guanyar a totes les darreres eleccions, esdevenint la primera força de Catalunya. CIU, a qui, després de perdre el govern de la Generalitat, molts avançaven la seva desaparició, ha treballat fortament i ha assolit el lideratge polític català.
El paper que podran fer els diputats catalans a Madrid és una incògnita, sobretot davant una força amb poder absolut al Congrés, i suposo que també al Senat. Potser serà la manera que es posin d'acord i els 47 vagin de la mà defensant els nostres interessos, o si més no els 36 (un cop restats els 11 del PPC). Si no ho han sabut fins ara, però, em costa creure que ara ho faran.
A Arenys de Mar, la primera força ha estat CIU que ha doblat en percentatge els resultats del PSC. Cal recordar que a les anteriors eleccions generals, el PSC va guanyar amb 12 punts per sobre de CIU, la qual cosa significa que la davallada ha estat estrepitosa i que qui s'ha endut la victòria de manera contundent ha estat Convergència i Unió.
I podríem parlar del resultat a Espanya. Només Catalunya i el País Basc aconsegueixen treure el PP del primer lloc. Espanya ha donat la majoria absoluta al PP i s'adonarà, si vol, que Catalunya i el País Basc sí són comunitats autònomes en tots els sentits, sí són dues nacions diferenciades d'Espanya.