dimarts, 20 de setembre del 2011

L'incivisme comença a casa

Les dades sobre el cost de les destrosses als ferrocarrils de Catalunya, ha fet sorgir la problemàtica de l'incivisme a tertúlies i converses de carrer. La nostra societat està malalta pel virus de l'incivisme, i sembla com si no hi hagués medecina per posar-hi remei.
L'incivisme comença a casa. L'educació familiar condiciona l'actitud social dels individus. L'exemple dels pares i germans són un referent a l'hora de comportar-se en societat. No són només els fills de famílies desestructurades, els dolents de la pel·lícula. A l'altre extrem s'hi troba el fill a qui li riuen totes les gràcies, no li falta res i demostra un menyspreu per a tot allò públic.
Els pares som responsables de la conducta dels nostres fills, a qui haurem sabut transmetre, o no, els valors del respecte i la responsabilitat. L'escola també educa, però la seva tasca principal és l'ensenyament. L'educació no pot estar deslligada de la família. La renúncia per part dels pares a educar els seus fills, és el primer esglaó a l'actitud incívica d'aquests.
La societat ha de tenir les eines suficients per aturar l'escalada d'incivisme. Ho seran les mesures correctores aplicades als infractors i incívics, però també l'exigència de la responsabilitat dels seus pares i mares. Els discursos són importants, però ineficaços si l'exemple de vida no els acompanya. La manca de diàleg, la invasió d'una televisió barroera, l'excés d'Internet... afebleixen els recursos que tenim per construir una societat habitable i justa.
Considero que quan es parla d'incivisme encara sona massa cursi. No hi ha suficient consciència del mal que està fent a la nostra societat. Durant un temps ens preocupava el passotisme dels joves, la seva poca implicació social. Ara ens hem escandalitzat per l'actitud incívica d'uns pocs, però amb un ressò d'abast general.
Hem perdut els referents que, d'algun manera, ens ressituaven quan ens desviàvem dels objectius. Necessitem recuperar aquells valors que ens permeten viure en societat, respectant els altres i actuant amb responsabilitat.