divendres, 10 de desembre del 2010

On és el projecte polític?

Aquests dies tots plegats parlem molt de què ha de fer el PSC o ERC en el futur per evitar caure més avall i recuperar-se per a les properes eleccions. Tothom hi diu la seva i es parla molt de persones, de qui liderarà el PSC o si Puigcercós ha de continuar al capdavant del partit. Tot això és important i ho han de resoldre. No està tan clar quan s'ha de fer, si abans o després de les eleccions municipals, que ja les tenim al caure.
Paral·lelament no ens podem oblidar d'una cosa tant o més important, que és el projecte polític. Ens equivocaríem si no veiéssim que el PSC ha tingut una reculada tan exagerada perquè ningú ha entès el seu projecte de futur. No cal donar totes les culpes al tema identitari que, amb més o menys força, ha pogut incidir, sinó que s'ha d'analitzar perquè tots aquells factors i elements diferenciadors del programa convergent han desaparegut o bé no s'han explicitat suficientment. 
Si caiem en l'error de jugar amb personatges anem arreglats. És cert que té molta importància la persona que es posi davant, que haurà de dinamitzar el partit i fer-li obrir els ulls i treure-li aquest to pessimista de perdedors, però és necessari que hi hagi un discurs polític clar, que sigui trencador respecte al que predica CIU, amb presència dels valors d'una socialdemocràcia d'esquerra que ens hem de creure. Si fem el mateix discurs que els adversaris, només ens discutirem la figura que volem davant, i això no té cap mena d'importància.
Cal recuperar la lluita per a la transparència, per a l'equilibri econòmic i la cohesió social. Cal potenciar la participació i, per tant, la confiança amb l'administració pública. Cal definir ben clarament si el PSC és un partit catalanista, amb veu prou valenta davant de qualsevol pacte, relació o vinculació amb el PSOE. No ens creguem que amb un discurs catalanista es perdrà l'àrea metropolitana de Barcelona, perquè la història ens ho ha deixat clar. Es perden militants i simpatitzants quan el projecte polític és confús, es va a la deriva i es perd la confiança dels electors.
Està molt bé que es deixi per després de les eleccions la revisió a fons del partit, PSC o ERC, però si des d'ara no es realitza una anàlisi del per què s'ha arribat tan avall; no s'explica els avenços que sí que hi ha hagut en política social, sanitària i educativa; no es treballa per presentar un projecte clar i creïble als ulls de la ciutadania, ens podem esperar qualsevol desastre també en les municipals, perquè l'etiqueta els dos partits la porten penjada i no es treu així com així, i encara menys dient que a la tardor vinent posaran les coses al seu lloc.
Em fa por sentir parlar del poder del PSC en el món municipal, si no hi sé veure un projecte que el justifiqui i que sigui garant per a la ciutadania, de progrés i cohesió social. Ja està bé tant de populisme, buscant els electors a través d'amiguismes i favors. Em preocupa que estiguem mirant quins caps tenim per defensar una força democràtica, si no hi ha al darrere uns objectius ben definits i atractius per a la majoria, per al bé col·lectiu.
Que cadascú faci el que més bé li sembli, però que ningú s'equivoqui, que en la davallada, si no hi ha bons frens, ningú serà capaç d'evitar la patacada final.