diumenge, 12 de desembre del 2010

Cultura de coalició

Avui al Consell Nacional del PSC Montilla ha fet una exposició exhaustiva de les raons de la derrota, moltes de les quals hem pogut anar sentint aquests dies a través de diferents entrevistes que li han fet. Montilla assumeix la seva responsabilitat i la del seu partit, però insisteix que al nostre país no hi ha la cultura per a governs de coalició, un fet que és força habitual a altres països. No tenen la cultura els partits de l'oposició, ni la premsa ni la societat civil, i penso que tampoc els mateixos integrants del pacte o coalició.
Montilla ha acusat els seus socis de govern d'estar moltes vegades més pendents de la seva quota de govern que per governar. Això es tradueix en fer la seva en les seves conselleries i oblidant-se que formen part d'un govern més ampli, amb més responsabilitats que les pròpies, o posar pals a les rodes per evitar avançar. Tots n'hem vist exemples, però segur que n'hi ha hagut més que no els hem pogut detectar. Només des de dins ho vius dia rere dia, i us asseguro que és molt depriment. 
Adonar-te que cadascú va a la seva només interessat en quedar bé i deixar en entredit els altres socis de govern, és el més trist amb què et pots trobar quan has optat a servir el teu poble o país. Pretendre governar sense un mínim de sensibilitat és un altre entrebanc que et priva de governar com cal. Puc entendre Montilla, i amb això no pretenc disculpar-lo, com ha hagut d'afrontar la crítica externa dels mitjans de comunicació i de l'oposició de CIU, per aquesta manca de cultura cap a formes de govern en coalició, però al mateix temps haver de fer front a individualitats dels seus socis en lloc de fer pinya davant l'adversitat.
La campanya, al meu entendre, va ser dolenta, però al mateix temps era complicada de plantejar si no es volia deixar ben clar que no es pensava reeditar el tripartit. Si es deia, com així va ser, donava a entendre que la fórmula era equivocada, i si no es feia, resultava difícil criticar els socis de govern, quan durant els quatre anys havien estat això: socis.
El mes de maig hi haurà eleccions municipals i a moltes poblacions els socialistes hauran estat governant amb la mateixa fórmula que la Generalitat, i hauran de fer campanya per aconseguir ampliar el nombre d'escons i no haver de dependre tant dels altres socis. ¿Com enfocaran la campanya, per no ferir susceptibilitats, però ser sincers i on no hi ha hagut responsabilitat deixar clar qui n'ha estat el culpable? Si durant els quatre anys cadascú ha fet el que ha volgut, és lògic que en campanya es digui i s'assumeixi la part de culpa. Estic d'acord que falta cultura de govern de coalició, però sobretot entre els membres que la configuren. Si no tothom té clar i assumit que el seu alcalde o president del govern és d'un partit determinat, però que a l'hora de governar s'ha de prescindir d'aquesta etiqueta i treballar conjuntament, és segur que el model de coalició no funcionarà.
Montilla ha reconegut els propis errors, i això és bo per a la democràcia representativa, perquè és una mostra d'humilitat, que tanta falta fa, i al mateix temps és un exemple per a no tornar a caure en els mateixos errors. Governar en coalició és bo, sempre i quan tothom jugui el mateix partit.