dimecres, 15 de desembre del 2010

Jugar amb els diners dels altres

Un dels defectes que he detectat en la gestió pública és la manca de sensibilitat vers el cost real de les coses. M'explicaré. A diferència de la gestió del pressupost personal o familiar, en què tens clara consciència de quins són els ingressos i què costa cada cosa, sovint a l'hora de gestionar el pressupost públic falta aquesta consciència i no es mira tan prim a l'hora de fer la despesa.
Per entendre'ns bé, caldria plantejar als responsables d'administrar els recursos públics que ho fessin com si fos per a ells. Ser més cauts a l'hora de programar una despesa, assegurant-se de l'encert de la seva decisió. No es pot permetre realitzar despeses inútils o mal plantejades.
Però no tan sols cal rendibilitzar al màxim la despesa pública, sinó també tenir cura que la gestió pública no ocasioni despeses supèrflues a la població. M'he adonat que no sempre es té en compte i a vegades es prenen decisions massa a la lleugera, provocant que el ciutadà tingui una despesa que no caldria o que podria ser menor havent optat per una altra cosa.
No sé si heu collit d'on m'ha sortit aquesta reflexió. Avui he pogut llegir a la premsa escrita que l'Ajuntament de Barcelona havia decidit tirar enrere el projecte de parades de les Rambles. Varen voler canviar el model de les antigues parades d'ocells i ara s'adonen que no els agrada, que són un obstacle per a la gent que es passeja. Les persones que varen optar a les parades van invertir uns diners que ara no saben si recuperaran. Si l'administració local els fa el retorn, és un cost sobrevingut per a l'Ajuntament. Tot per culpa d'una decisió errònia.
La responsabilitat del gestor públic és vital, i a vegades no s'assumeix. No es pot jugar amb els diners dels altres. Si amb els teus has d'anar en compte, amb els dels altres la vigilància ha de ser més gran, i això... no passa sempre.