dijous, 2 de desembre del 2010

AENA es privatitza

Avui podria continuar amb les reaccions després dels resultats electorals de diumenge, i de ben segur que els propers dies n'hi haurà més, però faig un parèntesi i recupero una notícia d'ahir, quan el president del govern espanyol va anunciar la privatització del 49% d'AENA. També han estat moltes les reaccions a la notícia, i la més assenyada la de Germà Bel, qui demana al molt honorable president que esperi a conèixer els detalls de la privatització.
És cert que no es pot opinar sobre la notícia sense conèixer-ne els detalls. En primer lloc què serà el que es privatitzarà i després saber quin paper tindrà la Generalitat i els ajuntaments, en el cas dels aeroports catalans. El perill, com sempre és que el 51% en mans públiques es quedi a Madrid, deixant sense cap possibilitat de gestió al govern català ni als ajuntaments afectats.
Per tot això el tema serà d'actualitat uns dies, a l'espera de conèixer els detalls, tal com adverteix Germà Bel. Però avui els sindicats ja han anunciat que durant els dies de Nadal faran vaga per protestar contra la privatització anunciada. El ministre de Foment, José Blanco, ha comunicat que els treballadors no perdrien cap dels seus drets laborals i conservarien el seu lloc de treball. Els sindicats es senten traïts i volen manifestar-ho de manera contundent.
Aquí surt la pregunta de si les persones que viatgen en avió per Nadal han de pagar les culpes del malentès, o del rebuig dels sindicats de la decisió del govern espanyol. Coincideixo amb Germà Bel, que cal veure la lletra  menuda per poder valorar l'encert o no de la mesura presa pel govern. Els treballadors, si se'ls assegura lloc de feina i tots els seus drets, no han de témer de passar a formar part d'una empresa privada.
De tot això n'anirem parlant aquests dies, i valorant la decisió presa (si és que està realment presa). D'entrada, però, dir que si no hi deixen jugar a la Generalitat ni als ajuntaments, la notícia serà molt negativa per a les nostres aspiracions, però també per a l'anar bé de la seva gestió.