dimarts, 25 de maig del 2010

Sense crèdit no hi ha inversió

Si jo demano que el senyor Zapatero plegui no serà perquè s'hi col·loqui el senyor Rajoy. Haig de dir que malgrat tot, em continua fent més por Rajoy i companyia que no pas l'actual partit al govern. En tot cas em fa  por el govern que presideix Zapatero, que em produeix desconfiança perquè les mesures que pren i corregeix contínuament no són consistents.
Resulta difícil opinar sobre les actuacions i decisions del govern perquè són tan canviants que d'un dia per l'altre ja han caducat. Ahir parlava de la prohibició dels ajuntaments per demanar crèdits fins al 2012, i avui salten i diuen que ha estat un error de publicació. Si llegeixes el BOE queda ben clar que la prohibició és des d'aquest mateix instant. Una altra cosa és que qui va escriure el text tenia ordres d'algun càrrec que no va interpretar bé les paraules del president, en tot cas, es tracta d'una excusa de mal pagador.
El fet que els ajuntaments no es puguin endeutar l'any 2011, representarà la pràctica desaparició del pressupost d'inversions, i quan parlem d'inversions també pensem en la compra d'ordinadors, de senyalitzacions de trànsit, de mobiliari d'oficina i també de la via pública. Pensem en xarxa de fibra òptica i en treballs de Medi Ambient; en adaptacions de sales de recuperació i en equipaments arxivístics... només per posar uns exemples i fer veure que no només parlem d'obra pública, carrers i equipaments.
La inversió d'aquests darrers anys ha comportat la contractació de mà d'obra i per tant la reducció de la taxa d'atur. Sense inversió no hi haurà ocupació ni capacitat econòmica per consumir, i l'economia ho tindrà pelut per reactivar-se. 
Els ajuntaments estaven i estan prou controlats com per no perillar l'augment del deute, i en tot cas es podria incrementar el control i fins i tot forçar la reducció d'aquest deute, però la manera de preveure-ho ha estat, al meu entendre, un desastre. El fet que hagin rectificat i el període de privació de crèdit no comenci fins al proper gener, solucionarà uns quants problemes i, sobretot, posposarà el gruix del problema. Qui serà capaç de confeccionar un pressupost? Confiem que una vegada més el govern rectifiqui quan s'adoni ben bé del que està fent.