dilluns, 31 de maig del 2010

Resultats que fan pensar

La noticia graciosa o no, és la victòria d'un partit de broma a la capital islandesa. Es tracta d'un partit que ha utilitzat la imatge d'un actor molt conegut al seu país, per fer campanya i quedar primer en la cursa electoral. Durant la campanya ha proposat canviar l'aeroport per Disneylandia, regalar tovalloles a les persones que van a les piscines i comprar un nou os polar per al parc zoològic de Reykjavik.
Quan parlem de llistes obertes apareix el dubte de si és un bon sistema o no, pel perill que s'escullin persones per la seva fama i no pas per la capacitat de governar. Això posat a l'extrem seria el que ha passat a Islàndia, ja que ha estat tot un partit el que ha guanyat les eleccions, amb unes propostes gens serioses.
L'altra cosa és valorar si no és bo que apareguin casos com aquest de Reykjavik per reflexionar a fons i intentar fer millor les coses. No es tracta d'agafar-se en broma la política, ans el contrari, es tracta d'agafar-s'ho molt seriosament i veure quines són les coses que fallen i desencisen la majoria.
Llegint la notícia he passat per dos moments totalment antagònics. Des de recordar-me de la chicholina italiana, que va ser congressista gràcies a ensenyar un pit, fins a acusar els polítics de ser poc seriosos i responsables i desitjar que algú els deixi en evidència.
La proposta de llei electoral de Ciutadans pel Canvi parlava de llistes blocades en què els electors escullen una llista i d'aquesta en senyalen les persones que prefereixen, al marge de l'ordre que el partit hagi previst. En aquest cas el risc seria inferior, i en canvi hi hauria l'al·licient de veure quines persones tenen més simpatia o mereixen més confiança de la llista escollida.
Ara caldrà veure què passa a l'ajuntament de Reykjavik, si el partit guanyador es manté al govern, si els altres partits el deixen a l'oposició, o bé es cansen i surten de la casa gran. Veurem si la broma acaba seriosament, o té el final que es podia esperar. Tindran consciència de què significa que els ciutadans els hagin votat?