dilluns, 24 de maig del 2010

Cornut i pagar el beure

Segons diu el decret de mesures extraordinàries per a la reducció del dèficit públic, els ajuntaments no podran demanar crèdit fins al gener de 2012. Ja hi ha qui ha sortit a dir que això serà la ruïna dels ajuntaments i que una vegada més el senyor Zapatero prenia determinacions sense analitzar les conseqüències.
Respecte al pressupost de 2010, l'actual, la majoria d'ajuntaments ja l'han aprovat i signat els crèdits per poder-lo executar, però hi ha ajuntaments que encara no ho han fet i ara es trobaran que no podran endeutar-se. La totalitat dels ajuntaments es trobaran amb aquest problema a l'hora de confeccionar el pressupost de 2011 que entenc no es permetrà prorrogar l'actual si hi ha dèficit previst que s'hagi de recórrer a signar crèdit.
Anys enrere es va haver de limitar l'endeutament dels ajuntaments per evitar excessos. Des de llavors els ajuntaments només es podien endeutar per l'import que amortitzaven, per dir-ho d'una manera breu i entenedora. Ara, però, de cop i volta ens diuen que durant dos exercicis no es podrà ampliar el crèdit, encara que s'amortitzi per al seu import, per la qual cosa fa molt difícil confeccionar un pressupost d'inversions perquè la majoria d'ells s'alimenten del crèdit, atès que els ajuntaments no acostumen a tenir estalvi.
No vull ser més papista que el Papa i esperaré a escoltar l'opinió dels que més en saben, però de totes maneres penso que no acaba de ser massa just. La impressió general, pendent de contrastar, és que reben els que menys s'ho mereixen. No són els ajuntaments els grans endeutats, sinó l'administració central i les autonomies. Amb l'excusa que només ataquen la despesa, s'obliden de compensar el tracte de favor de les grans fortunes, i dediquen el seu esforç als funcionaris, els pensionistes i les persones dependents.
No trigarem a llegir les reaccions al decret i ens servirà per valorar les conseqüències. No em vindria gens de nou que el decret requerís un anti-decret que el modifiqui, si realment el que es dedueix sigui tan negatiu com sembla. En economia tot s'interrelaciona, i això vol dir que unes mesures mal preses poden originar més problemes que no pas resoldre'n.