dimarts, 23 de març del 2010

Passar de 60 a 30

No ens pensem que les coses siguin tan fàcils de canviar, ni ens creguem que amb l'aprovació d'una llei queda tot resolt. Això no vol dir que no s'hagi de treballar a fons per millorar l'eficiència a l'administració, i cal que tots hi posem de la nostra part.
Avui el Congrés de Diputats ha aprovat una proposició de CIU per escurçar a 30 dies el termini perquè l'administració pública pagui als seus proveïdors. Una mesura que és tot un repte, sobretot tenint en compte tota la maquinària administrativa, els controls i fiscalitzacions necessàries per assegurar una bona gestió del diner públic.
Entenc la necessitat d'accelerar els pagaments, i reduir dels 60 dies als 30, però convé tenir present que encara hi ha molta feina a fer perquè es compleixi el pagament a 60 dies, per la qual cosa la reducció a 30 encara ho complica més.
No hi ha dubte que s'ha de combatre el vici de no tenir pressa a l'hora de pagar, perquè és un perjudici per a les empreses subministradores i de serveis, però també per a la ciutadania, ja que les empreses incrementen preus per compensar el retard en el cobrament, i per tant s'incrementa la despesa pública. Malgrat tot jo hauria pres altres mesures, menys atractives, però probablement més efectives.
El govern municipal d'Arenys des del primer dia té com a consigna reduir al mínim el temps d'espera per pagar les factures, i podem dir amb orgull que la mitjana està per sota dels 60 dies. M'agradaria pensar que la llei vindrà acompanyada de recursos i modificacions en la tramitació administrativa perquè alleugereixi el procés i faci possible el compliment de la llei. Quan no es pot complir una llei, és absurd aprovar-la perquè desprestigia l'administració en benefici de ningú.
Que no passi com sempre que les castanyes les haguem de treure nosaltres del foc, que som els que donem la cara. Està molt bé fer lleis, però facilitem que es puguin complir.