dilluns, 1 de març del 2010

Mesures contra la crisi

La ministra Elena Salgado ha presentat el document amb les mesures que es vol consensuar amb els partits de l'oposició, per fer front a la crisi i començar a repuntar. No s'hi val a criticar-ho tot d'entrada sense analitzar-ho, pel simple fet de que ho ha dit una o altra persona, un o altre partit. De totes maneres hi ha una proposta que em fa una mica de por, i és la creació de 350.000 llocs de treball a la construcció.
Fa uns dies dèiem que el gran problema d'Espanya, amb l'atur, era que la recuperació d'un lloc de treball no podia passar per tornar a treballar a la construcció, perquè havia estat precisament l'abús en la construcció un dels factors que afeblien l'economia espanyola i que provocava l'increment tan exagerat de l'atur.
Tornar a la construcció és la mesura més fàcil, perquè estalvia formació i, en molts casos, aquesta tampoc seria factible. Aconseguir reduir l'atur canviant de sector productiu no és fàcil, sobretot quan el país no hi està preparat. És per això que s'entén que la ministra, quan parla de recuperar aquests 350.000 llocs de treball per a la construcció, incorpori el matís dels "annexes", referint-se a la rehabilitació dels habitatges i a la millora de l'eficiència energètica dels edificis.
Salgado parla de reduir al 8%, durant dos anys, el percentatge de l'IVA, com avantatge fiscal, i és aquí on em pregunto per què l'amenaça d'apujar dos punts l'IVA, si a la primera mesura econòmica li aplica una reducció? No és contradictori?
Ja sé que ho vaig dir fa molt poc, però insisteixo que l'augment de l'IVA és un error, perquè necessitem que les famílies tinguin recursos per consumir, abans que reduir el dèficit públic. Si volem que es produeixi la gent, ha de tenir diners per gastar. Tant de bo que en les converses que han de mantenir tots els partits polítics, s'aconsegueixi fer obrir els ulls al govern i rectificar abans d'aplicar la mesura. Estarem atents als esdeveniments.