dilluns, 22 de març del 2010

IVA, Constitució, Estatut i Reforma sanitària

Ahir els Estats Unitats d'Amèrica varen aprovar la reforma sanitària i avui onze estats ja han anunciat que ho denunciaran per considerar-la anticonstitucional. Us sona aquesta melodia? Nosaltres... ja he perdut el compte dels anys que fa que tenim l'Estatut recorregut i encara no tenim sentència.
Segons el govern d'Obama, la reforma sanitària permetrà que uns 32 milions de persones que no disposen d'assegurança mèdica, la puguin obtenir. A nosaltres, que estem acostumats a l'assistència universal, ens costa de creure que això passi a un país tan avançat. Sens dubte, des d'una perspectiva solidària, la reforma era necessària i anar-hi en contra és fruit d'una ofuscació o de la manipulació de la massa per part d'una part de la societat americana amb més recursos.
Però ja que he esmentat la situació en què es troba l'Estatut, donem-li una volta més. De tant en tant es filtra que la sentència està a punt de caure, no sé si per distreure'ns o per fastiguejar-nos. Avui, concretament, apareixia la notícia que el magistrat Eugeni Gay manté el pols, i que no està disposat a donar el vot a una proposta que anul·la 18 articles de l'Estatut.
El panorama que se'ns presenta no és gens afalagador i convindria traçar les línies de resposta, una de les quals és la reivindicació de la reforma de la Constitució espanyola. Una constitució que cal adaptar a la realitat actual, més de trenta anys després de la mort del dictador. Una reforma que ha de contemplar nous models d'organitzar-nos i també el dret a l'autodeterminació. La tossuderia de mantenir intacta la Constitució, sense cap tipus de flexibilitat l'única cosa que pot aconseguir és el trencament, i a vegades, fent un tomb virtual per l'Espanya actual, no ho veus tan llunyà ni impossible.
Tenim tres reivindicacions a presentar: la reforma de la Constitució, la declaració de la constitucionalitat de l'Estatut referendat pel poble català, i la marxa enrere del govern espanyol en la seva idea d'augmentar dos punts l'IVA.