dilluns, 18 de gener del 2010

Responsabilitat i competència

Continua la polèmica arran de la negativa de l'Ajuntament de Vic a empadronar les persones estrangeres sense visat de residència. No hi vull entrar perquè ja en vaig parlar fa uns dies, però sí que voldria comentar que és graciós que segons quan es sigui tan meticulós i en altres casos es justifiqui la situació il·legal. Si el full padronal és la clau perquè siguin atesos als centres d'atenció primària, no podem negar el padró a ningú, però si volem fer bé les coses i evitar contradiccions, cal que repassem la legislació vigent i corregim allò que no rutlla.
Avui, però la notícia era la compareixença dels consellers d'ICV, és a dir, de Medi Ambient i d'Interior, per entendre'ns. Havien d'explicar el que va passar l'estiu passat amb l'incendi d'Horta de Sant Joan. Havien de declarar si és cert que varen ocultar informació.
A la política hi ha uns principis que són claus i un d'ells és la transparència. Si volem que la ciutadania ens tingui confiança no podem amagar res. Si és cert que el govern coneixia que la causa de l'incendi no era el llamp, s'ha d'exigir responsabilitats a qui ha mentit; si es tracta de desconeixement, potser caldria analitzar si el problema és d'incompetència. Hi haurà fets que en un moment donat s'hauran de silenciar, però mai enganyar ningú. Aquí rau la gran diferència que no sempre s'entén, per una banda i l'altra. Si realment volem fer camí junts, cal ensenyar les cartes, encara que això pugui semblar que ens debilita. Si no en som capaços, no pretenguem fer colla.