divendres, 21 d’agost del 2009

Participant en la política

Avui hem clos el cicle dels Vespres digitals d'enguany, que han girat al voltant de la idea de "Fent xarxa". Aquesta tarda-vespre i sota el títol "participant en la política" hem pogut escoltar l'alcalde de Mataró, Joan Antoni Baron, com ens parlava de la seva experiència al món d'Internet i específicament dels blogs i el Facebook, i ha anat més enllà tot interrogant-se sobre l'existència del polític 2.0, i si ell mateix es podia considerar un polític 2.0
Us recomano que visiteu el web d'arenys.cat, perquè s'han encarregat d'enregistrar tot el cicle i suposo que demà o demà passat ja hi haurà l'enregistrament de la tertúlia d'aquesta tarda. És per això que no cal que us en doni massa detalls, que segur que em deixaria alguna aportació interessant.
Permeteu-me, però, que parli d'una primera reflexió que us pot passar per alt, però que la gent que érem allà, majoritàriament persones que en un moment o altre hem passat per la política o encara hi som, hem entès perfectament. La persones que entrem en política no ho fem per beneficiar-nos de res, ni assegurar el nostre futur, ni viure a l'esquena de ningú. El mal que ens fa a tots, a tota la societat, el fet que hi hagi uns quants corruptes, és molt gran i posa en perill la credibilitat de la classe política i de tot el sistema democràtic.
Això no vol dir que la societat no hagi d'estar alerta i fer el seguiment oportú de l'actuació dels governants, però una altra cosa és desconfiar sistemàticament i arribar a creure's que el voluntarisme i l'esperit de servei són incompatibles amb la política. I la millor manera d'esbrinar-ho és acostant-nos als polítics, aprofitant aquells que ens demanen que hi participem.
És molt fàcil desconfiar i mal dir dels polítics, però al mateix temps rebutjar l'oportunitat de participar. Ja sé que moltes vegades els mateixos polítics provoquem situacions inversemblants. Precisament ara em ve a la memòria que no fa massa setmanes un representant d'un partit de l'oposició va fer unes declaracions a la Ràdio municipal, que si fos cert, ho hauria de denunciar, però no només no s'ha presentat cap denúncia, sinó que ni tan sols es va preguntar al govern, en el torn de precs i preguntes del Ple que es va celebrar una setmana més tard.
Però som prou intel·ligents com per no deixar-nos convèncer per errors polítics, ni fer-ho servir d'excusa, i acceptar participar i conèixer a fons la gestió pública, el que implica a tothom.
Me n'he anat del tema central d'avui, però insisteixo que el que l'alcalde de Mataró ha dit a la xerrada, ho podreu veure i escoltar a arenys.cat
Per cert, tot el que diu l'alcalde en el seu blog i al Facebook, ho pensa i escriu ell i no hi ha ningú que li faci la feina. Hi ha la creença que els blogs dels polítics són escrits per "negres". M'imagino que n'hi ha que no escriuen ni una ratlla, però l'alcalde de Mataró ens ha assegurat que aquest no és el seu cas.