dimarts, 18 d’agost del 2009

420 euros

Aquest dies és matèria de conversa i notícia als diaris tot un conjunt d'acusacions entre PP i PSOE arran de la denúncia dels primers de ser espiats pels segons. Si no es tractés d'una estratègia política, a hores d'ara haurien d'estar parlant d'altres temes a l'espera del que pogués dir la Justícia, però podríem dir que el resultat és el que menys els interessa, sinó que l'objectiu és omplir pàgines i pàgines de diaris amb insults i desprestigiant el contrari, amb la qual cosa no fan cap favor a la política en general ni a les persones que honestament es dediquen a la política, que són la majoria.
De totes maneres hi ha una decisió del govern estatal que ha despertat força rebuig. Em refereixo als 420 euros mensuals per a les persones a qui se'ls hi acabi la prestació de l'atur. Atenció, però, que cal fixar-se amb la lletra menuda per no emportar-se una desil·lusió, com ja ha passat a força gent.
Sembla ser que només hi tindran dret aquelles persones a qui se'ls acabi la prestació de l'atur a partir d'aquest mes d'agost i que la família no tingui ingressos superiors al 75% del salari mínim (SMI). Això durant sis mesos, amb la possibilitat de pròrrogues si el nivell d'atur es manté per sobre del 17%. Però això no s'ha explicat bé, i ha provocat molts disgustos.
El govern del PSOE és especialista en explicar-se malament i una decisió com aquesta, que ja d'entrada es pot discutir si és la millor mesura possible, només falta que es digui malament. El gran problema d'avui és el nivell d'atur i per tant la reducció d'ingressos familiars, que s'agreuja quan afecta a la parella i sobretot quan la prestació s'acaba. Però què passa amb els aturats a qui se'ls va acabar la prestació el mes passat? És el mateix per als aturats amb més o menys fills? per als que són propietaris o llogaters de l'habitatge?
És lògic que l'oposició digui que ells ho farien més bé. Això ha passat i passarà sempre; el problema és que sempre ens quedem amb la frase que ho farien millor, però aquesta millora no la veiem mai.
Podem anar tapant forats, amb més o menys gràcia, però cal tocar de peus a terra i aplicar polítiques econòmiques globals, i procurar que les nostres empreses siguin diversificades i en camps que aporten valor afegit.
Quant a l'ajuda social, aquesta és necessària, i els ajuntaments en tenen o en tenim el cul pelat, però necessitem més aportacions econòmiques de l'Estat, perquè la lluita contra l'exclusió social es fa des del costat de la gent, coneixent la realitat i sortint de la generalització simple, aplicant els mateixos criteris, però tenint en compte la diversitat.