dimarts, 10 de febrer del 2009

Conviure amb els cicles

El moviment cíclic no és exclusiu de l'economia, encara que és en aquest àmbit on s'ha fet més popular. Aquests mesos de crisi financera, és molt freqüent sentir a parlar dels cicles econòmics i d'alguna manera ens alleugereix la pena el pensar que n'hi ha hagut abans i bé ens en vàrem sortir, per què no ha de passar el mateix ara?
La moda també té un comportament més o menys cíclic, i això es pot comprovar en els pentinats, la roba, els costums, els jocs... La majoria opta per actuar d'acord amb la moda, i això la popularitza de la mateixa manera que al final l'arracona.
A l'esport també existeixen els cicles, i sinó fixeu-vos en el Barça, que ara sembla invencible, i recordeu-vos de fa ben pocs anys enrere, amb els problemes del seu president per continuar amb el cap alt. No ho oblideu, perquè a no trigar gaires anys, de ben segur que la situació serà diferent, i probablement enyorarem aquests moments de glòria i èxit.
En política també hi ha cicles, i sobretot es veu en els partits polítics, en els seus alts i baixos, i la impossibilitat d'estar massa anys al capdavant. Potser podríem fer matisos a casa nostra, on Convergència i Unió va estar governant durant molts anys i fins i tot ara, que es troba a l'oposició, els resultats li varen ser favorables.
Un element important és la durada dels cicles, la qual cosa condiciona els resultats i la influència dels seus moviments. Si ens referim a la política, hi ha partits que tenen un cicle molt curt, amb unes reaccions i contradiccions que es repeteixen molt sovint. Unes contradiccions que emanen de la seva pròpia definició, i que no els permet assolir amb garantia i durada, espais que no els correspon per coherència identitària.
Hem d'aprendre a conviure amb aquests moviments cíclics, i arribar a relativitzar-los i evitar que ens afectin massa, que no vol dir ignorar-los. La capacitat de superar els moments crítics del cicle, és el que ens farà triomfar en els punts àlgids. Deixem que vagin marejant la perdiu i quedem-nos amb la part positiva de cada moment. Siguem capaços de moure'ns en la muntanya russa sense perdre la verticalitat.

1 comentari:

Anònim ha dit...

suposo que ho dius, pels teus al teu poble.
el vostre cicle està ja acabat, us queden 3 telediaris i ja hanpassat 2.
les properes tornareu on teniu que ser ara a l´oposició.
potser tu no, els altres 3 si repeteixen si.