dissabte, 14 de febrer del 2009

Ateneu arenyenc, 125 anys

Aquest matí s'inauguraven els actes de commemoració del 125è aniversari de l'Ateneu arenyenc, amb un acte protocol·lari amb la presència del president de la Diputació de Barcelona, el senyor Antoni Fogué, l'alcalde d'Arenys de Mar, Ramon Vinyes, el president de la Federació d'Ateneus de Catalunya, Pere-Joan Pujol i Macau, i el president de l'Ateneu arenyenc, Pere Riera.
Prèviament, el president de la Diputació ha estat rebut per l'alcalde, a l'Ajuntament, acompanyat per una bona representació de regidors i regidores del govern i del principal grup de l'oposició, i s'ha procedit a la signatura del llibre d'autoritats.
S'ha de dir que a l'Ateneu els discursos han estat breus, davant la presència d'uns quants socis de l'entitat. Una brevetat que s'agraeix, perquè a vegades aquests actes es fan molt pesats. Qui s'ha allargat més ha estat el president de la Diputació, però s'ha de dir a favor seu, que ha estat un discurs amè, sense res que ens pogués sorprendre, però ben expressat i en un català correcte i entenedor (és important fer-ho notar perquè no passa sempre).
Algú es queixava de la poca presència de socis, però això acostuma a ser força corrent. Les entitats passen èpoques de totes, i els ateneus no n'estan exempts. Ho deia el president de la Federació en el seu discurs, animant, però a superar aquests moments i tornar posar els ateneus al capdavant de l'activitat cultural dels pobles. Em deia abans de l'acte, que en aquests moments hi ha uns 400 ateneus a tot Catalunya, dels quals uns 140 estan federats, i donava la culpa de que hi hagués tants ateneus sense federar, a les dificultats per pagar la quota anual, de molts ateneus que en prou feines poden subsistir, alguns d'ells pràcticament en standby.
A partir d'aquesta nit es posa en marxa un conjunt d'activitats que tindran lloc durant l'any, on el ball ocupa un lloc preeminent. Des del meu post animo als socis de l'entitat a participar dels seus actes i d'engrescar la resta de la població a celebrar aquests 125 anys de vida de l'Ateneu arenyenc.