dilluns, 26 de maig del 2008

Picabaralles també a la restauració

No sé si n'érem conscients, però tot i la importància que la nostra societat estava donant al món de la restauració, els grans divos i diva semblaven germans, i tothom parlava bé de tothom, compartint les alegries pels reconeixements internacionals i els grans elogis provinents d'arreu.
Tot això passava fins ara, però sembla que s'ha acabat i ja hem conegut les primeres picabaralles, o en podem ja dir, les primeres acusacions, en aquest cas el restaurador Santi Santamaria contra Ferran Adrià.
Segons Santamaria, Ferran Adrià utilitza additius en la seva cuina, que no són tòxics, però representa l'entrada de productes químics a la cuina, i anima els periodistes que ho investiguin.
Quan passen coses d'aquestes no saps si ho fan per augmentar la publicitat, per desprestigiar l'altre, o bé perquè ho creuen de veritat. Sigui com sigui, la situació ha canviat i ara caldrà veure si continua la pugna de Santamaria contra Adrià i la resta de restauradors que li donen suport, o si la cosa es complicarà més i apareixeran diferents bàndols. Si no hi havia discussió era perquè entre l'alta cuina i el fast food no hi havia res a comparar, i en tot cas podies escoltar comentaris sobre qualitat i quantitat, però tots els restaurants dels famosos anaven en la mateixa línia, i a més, tampoc tenim una cultura culinària suficient, com per anar matisant, com a mínim la majoria. Ara, però, és diferent; ara s'ha obert la caixa de pandora i no sabem fins on arribarem. Fins i tot els que no hi entenem res, ens sap greu que els nostres restauradors, reconeguts arreu, es dediquin a barallar-se, a no ser que el senyor Santamaria ens estigui avisant d'una pràctica que pugui esdevenir nociva per la nostra salut. En aquest cas se li haurà d'agrair. Per ara, però, més aviat ens sap greu.