divendres, 9 de maig del 2008

Més sobre federalisme

Avui, al grup de Debat i Tertúlia hem parlat de federalisme i ho hem basat en alguns escrits que ens havíem llegit (menys que més), i de la nostra percepció, coneixements i voluntat. Hem contraposat federalisme amb independència i hem analitzat actuacions, història, i relacions entre Espanya i Catalunya. No hem arribat a conclusions, perquè tampoc era l'objectiu, i tampoc, per ser sincers, hem arribat massa a fons.
Una de les idees que he exposat i que hi penso sovint, és que costa molt separar la teoria de la pràctica, o dit d'una altra manera, separar la teoria federalista de la realitat diària en les relacions Espanya i Catalunya.
Ho dic perquè quan veus que l'interès de les dues parts és tan diferent, i que des de Catalunya tens la percepció que el conjunt de l'Estat no ens aprecia massa i no està gens disposada a formalitzar compromisos, es fa difícil pensar que es podrà arribar a la constitució d'un estat federal.
Diria que ningú ha vist malament la idea del federalisme, sense que això signifiqui que ningú signaria ara mateix la independència. Probablement es tracta d'una utopia, però jo sempre he pensat que les utopies són les que ens fan créixer i donen sentit a la nostra vida.
Com acostuma a passar, al final la conversa ha derivat a parlar de fets locals i això ho hem acompanyat amb galetes, infusions i refrescs, fins ben passades les dotze.