dimecres, 8 d’agost del 2007

Treballar en temps de vacances

Les empreses o negocis que no tanquen per vacances, perquè no poden o no volen fer-ho, es troben en la necessitat d'haver de fer equilibris per continuar donant bon servei, combinant-ho amb els torns de vacances dels seus treballadors. No és fàcil.
L'administració pública no tanca per vacances, sinó que continua funcionant, sota mínims, i a més s'hi afegeix el fet que força gent, que durant el curs no té massa temps per dedicar-se a fer gestions, vulgui aprofitar per fer-les en temporada de vacances, que és quan pot.
El fet de treballar sota mínims provoca que moltes gestions s'encallin perquè la cadena es trenca. Davant de tot això es presenten dos dilemes:
A) en els casos que sigui possible escollir, què és millor, tancar per vacances o fer torns?
B) si no es pot tancar, què és millor, treballar quan la majoria fa vacances, o bé fer-les com la majoria?
Tot plegat no és gens fàcil, i encara menys si volem tenir en compte la conciliació de la vida laboral i familiar. No us sembla que l'activitat englobada en el capítol de serveis, sigui pública o privada, hauria de funcionar quan els altres no ho fan? Si més no, unes hores? Doncs com és que la majoria de biblioteques tanquen els caps de setmana i en setmanes de vacances escolars? O per què encara hi ha ajuntaments que només obren els matins, de dilluns a divendres (com el d'Arenys de Mar)? O el servei de l'aigua, externalitzat a Sorea, que a més no comencen fins a les 10? O per què les caixes no obren per la tarda, o els dissabtes al matí, quan a molts municipis hi ha el mercat setmanal?
Però si tots aquests serveis han d'estar funcionant cada dia de la setmana, matí i tarda, els treballadors, com conciliaran la seva vida laboral amb la familiar?
Ja veieu on et pot fer anar a parar una reflexió que partia del dilema sobre si és millor treballar en temporada de vacances, o no, i en canvi he arribat a qüestionar els horaris de les caixes, les biblioteques i els ajuntaments. Per cert, l'actual horari d'atenció ciutadana a l'Ajuntament d'Arenys, té els dies comptats (o les setmanes), i la Bústia Municipal, per Internet, està essent tota una revolució. Bona nit!