dissabte, 25 d’agost del 2007

Participació ciutadana

Des del primer dia de la presa de possessió del nou govern, les portes de l’Ajuntament s’han obert per a totes aquelles persones que desitjaven parlar amb l’alcalde o regidors i regidores d’aquest nou govern. És evident que les persones som diferents i no tothom té la mateixa predisposició a sol·licitar entrevista per parlar dels temes que el preocupen, i el perill passa perquè només siguin les mateixes persones de sempre les que manifestin opinió i presentin suggeriments o queixes. És per això que cal trobar els canals de contacte i participació que facilitin el diàleg i contacte entre els vilatans i el govern municipal.
Des de la regidoria de Participació Ciutadana estem treballant per constituir els consells municipals territorials, previstos en el Reglament de Participació Ciutadana, vigent des de l’any 1999. Cal posar en marxa la maquinària administrativa perquè la política municipal sigui transparent i participativa, tal com hem estat demanant durant quatre anys.
La feina, però, no és només de l’administració, del govern municipal, sinó que els vilatans i vilatanes han de tenir la voluntat de ser corresponsables en la gestió del municipi. Una de les tasques del servei de Participació Ciutadana serà la d’animar i convèncer la ciutadania que la seva opinió és important, que aquesta opinió l’ha de conèixer l’altra gent, també els responsables polítics escollits pel poble, i que és important treballar pel futur del nostre poble.
Les portes de l’Ajuntament són obertes perquè el component més important és la ciutadania, cadascun dels vilatans i vilatanes que s’han arrelat a la vila, des del seu naixement o a partir de la decisió de venir-hi a viure; són obertes perquè el govern necessita escoltar l’opinió, sigui favorable o crítica, de tots i cadascuns dels vilatans; són obertes perquè és imprescindible per exercir un govern eficaç i transparent, que pensi en les persones; són obertes perquè és una voluntat política manifestada des del primer dia; són obertes perquè és l’única manera de poder actuar en política, si es vol ser coherent i estar disposat a servir la societat que t’ha escollit.
El Pressupost municipal és el motor de l’administració local, i és, junt amb el Programa d’Actuació Municipal o el Pla de Mandat, l’eina bàsica perquè el municipi avanci. Tot això no pot funcionar al marge dels vilatans i vilatanes, sinó que n’han de ser partícips. L’Ajuntament d’Arenys de Mar no té grans ingressos i el seu pressupost és molt inferior a les necessitats d’inversió i funcionament que té el municipi. Tot això fa que no es pugui dur a terme tot allò que voldries, tot allò que caldria per Arenys. Les limitacions pressupostàries, però, no han de ser excusa per estancar-se i no fer res. L’alternativa és l’enginy i la capacitat de treball dels gestors, i això ha d’anar acompanyat de la mà de la ciutadania.
Els mesos de juliol i agost d’enguany serviran per preparar el començament de temporada, a primers de setembre, i d’aquesta manera poder iniciar l’any 2008 amb tota la infrastructura creada. El grau de participació en la confecció del pressupost de 2008 no serà el que voldríem, i això ja ho dèiem durant la campanya electoral. No disposem dels elements que seran claus per aconseguir un pressupost participatiu de veritat, però a partir de gener de 2008 començarem a treballar el pressupost participatiu de 2009. És per això que hem de tenir creades totes les comissions i organismes municipals, que ho han de fer possible.
Ens proposem donar forma al canvi en la manera de governar, i no farem marxa enrere. El nostre compromís amb la ciutadania és l’únic objectiu d’aquests quatre anys. Tot el que deixem de fer serà un frau a la confiança dipositada per molts electors, i també a totes les persones que no ens varen votar, però que tenen els drets de ciutadania que estan per sobre de qualsevol particularitat i opinió. Arenys necessita posar-se a caminar a pas lleuger, i tots hi estem compromesos. No fallem!
Em rellegeixo l’escrit i el trobo potser massa polític, massa institucional. La intenció no és tant aquesta com la de mostrar que el fet de passar de fora a dins, de ser un vilatà reivindicatiu a passar a ser responsable polític, no canvia la manera de pensar ni obrar, sinó que serveix per posar en pràctica tot allò que he estat demanant des de la ciutadania. Si fins ara he demanat que hi poguéssim ser, ara demano que hi participeu.

Article publicat aquest mes d'agost a l'Ametlla d'Arenys

3 comentaris:

Anònim ha dit...

Hola Xavier.

M'agradaria recordar-te que des de els primers dies de legislatura, el VIA va entrar una instància demanant parlar amb tots i cadascun dels regidors de govern, per tal que jo personalment us presentés als responsables del VIA a cada àrea i iniciar converses sobre aspectes varis, concretant un calendari periòdic de trobades per tal de tenir una bona comunicació entre Govern Tripartit i VIA.

I pel que hem pogut comprobar, a nivell oficial VIA-GOVERN només jo he parlar un parell de cops amb l'Alcalde i ens hem reunit amb els dos regidors d'ICV.

L'altre dia fèies un apunt al teu bloc sobre les inexactituds dels informadors en el qual una periodista et responia.

Ara crec que tu no ho has estat del tot exacte en els teus comentaris, per la qual cosa penso que hem de ser curosos amb el que diem i actuem en conseqüència.

Ep! de bon rotllo! com diu en Salbanyà.

Lluís Blanchar

xfebrer ha dit...

Lluís,
Desconeixia l'existència d'aquesta instància i no acabo d'entendre quines són les meves inexactituds.
Et convido a que ens trobem el primer dia que puguem. Fins ara m'he trobat amb tothom que m'ho ha demanat, i m'he avançat a convocar a persones I entitats relacionades amb els serveis que en tinc delegació.
Espero la teva trucada.
Gràcies

Anònim ha dit...

Xavier.

Et passo mer e.mail la relació d'instàncies que el VIA ha entrat a l'ajuntament des de l'inici de legislatura.

Penso que és una bona cosa que se us passi còpia de les instàncies que entren a l'ajuntament que tinguin alguna relació amb la vostra tasca com a responsables polítics municipals.

De fet és una cosa que l'anterior equip de govern feia i penso que és obvi i necessari fer-ho.

D'aquesta manera no es farà evident alguna manca d'informació o de comunicació entre el vostre equip de govern.

Proposa'ns dues o tres dates i ens veiem sense cap problema.

Gràcies per la teva, ara sí, ràpida resposta.

Lluís Blanchar