dijous, 30 d’agost del 2007

Arenys s'ensorra

A veure com ho puc dir perquè no se'm mal interpreti. Cada vegada és més difícil, però s'ha d'intentar.
Quan era petit existia un periòdic - crec que fa temps que va deixar de sortir - que recollia totes les notícies sensacionalistes en el vessant catastròfic i morbós. M'imagino que ni el nivell cultural era molt alt ni les possibilitats d'accedir-hi gaire fàcils, i tot plegat ajudava a popularitzar aquest tipus de premsa. El periòdic en qüestió era "El Caso", que jo innocentment confonia o relacionava amb l'entitat, que si existeix, "El Ocaso". Que quedi clar que un i altre no tenen res a veure.
No diré la part morbosa, però si la catastròfica, s'ha vingut assimilant per la premsa normal, sobretot la diària, però també la que surt més espaiadament. Fixeu-vos sinó en qualsevol diari d'avui, i us adonareu que conté una bona part de notícies tràgiques si no escabroses. La premsa comarcal o la local ho pateixen en primer grau, perquè tenen l'afegit que els personatges són coneguts pels lectors.
Avui ha sortit el número de setembre de l'Agenda, i li he fet una ullada, com tinc per costum, abans d'entrar a fons en cadascun dels articles i informacions. Avui més que mai he llegit amb atenció i de manera seguida cadascun dels titulars de la revista, i si un era un desastre l'altre encara el superava.
"Contaminats sense remei", diu amb lletres grosses la portada de la revista. "Arenys pateix noves contaminacions davant la passivitat de les autoritats", continua dient a la pàgina 3 (no entro a valorar el tema de la passivitat perquè se'm pot considerar part implicada, i l'article d'avui no va d'això).
A la pàgina 4 es llegeix "Nous aiguats, iguals problemes", i a la 5, "Denuncien vessaments il·legals de petroli al clavegueram de l'Ajup" i "L'ampliació de la depuradora haurà d'esperar dos anys". Després ve l'entrevista al cap de llista d'ERC i primer tinent d'alcalde de l'actual govern (pàgines 6 i 7), amb dos titulars destacats: "Sóc partidari d'oferir a CIU la gestió conjunta d'alguns temes" i "Si la Generalitat ens diu que no tallem més la Riera, ho acatarem".
El tema del tancament de la Riera és curiós perquè a la pàgina 8 se'n torna a parlar, encara que no com a titular de la notícia, sinó dins l'article i d'una manera especial que m'agradarà que interpreteu. Diu així: "Tallar la riera entre el rial Sa Clavella i el carrer de l'Olivar ha suposat un pols silenciós a la direcció general de Carreteres que, a preguntes dels periodistes, ha respost que desconeixia l'acció municipal i reiterava que aquesta no disposava del pertinent permís". De fet el titular d'aquesta pàgina i article és: "Arenys demana revisar el projecte de pas de vianants sota l'autopista".
"Pren cos la idea d'aplicar una solució natural al tram final de la Riera" en aquest cas la pregunta que m'agradarà fer serà: què s'entén per prendre cos? I l'article de la pàgina 10 parla de la proposta de l'empresa Colomer sobre un traçat de bus per a Arenys. Res a comentar, com a mínim en la línia del present escrit; com tampoc no faig cap comentari sobre l'entrevista al nou president del Mercat Municipal.
A les pàgines centrals comparteixen protagonisme els dos arenys: "La consulta feta a Arenys de Munt per canalitzar la riera no és legal", i "El candidat del govern a defensor del ciutadà no serà un expolític". En aquest cas em fixo en el subtítol: "El Síndic de Greuges diu que Arenys no necessita d'aquesta figura".
La pàgina ens parla de "Els Mossos retiren de botigues d'Arenys lots de pasta de dents fraudulenta" i "Caserna tapiada per evitar okupes", amb foto inclosa. Amb això s'acaba la secció Actualitat i passem a Cultura. "Sant Roc, cafè descafeïnat", i una columna d'opinió que també va de conjunt, i a la pàgina 16 "Imatges de l'Arenys d'Abans", que trobo interessant, i la notícia del llibre de Xavi Mir "Vostè té un problema i aquest problema es diu PSC".
Deixem la Cultura i tornem a l'Actualitat "Tèrmits en el Retaule Barroc del Temple Parroquial d'Arenys", i "Obres a la teulada de la sagristia per frenar les humitats de les capelles". A la pàgina 19, secció Serà Notícia, es llegeix "Del nou barracó de la guarderia pública al final de Can Zariquey" on s'aprofita per parlar de diferents temes al voltant de negociacions entre regidories i municipis... m'imagino que als meus companys de govern se'ls deu escapar el riure al llegir "...la negociació del pressupost de l'Ajuntament fa setmanes que dura i tots estiren cap a les seves àrees..." La imaginació que no falti, però no es tracta d'això ara.
Una columna d'opinió i a la pàgina 20 La Cuina fàcil. A la 21, Miscel·lània, una bona notícia de la UBICA, i la columna Al cap del carrer, amb el titular "Crisi". I s'acaba am la pàgina de l'acudit gràfic, aquesta vegada sobre la depuradora, i l'agenda de setembre.
Després de tot això, si heu tingut paciència suficient, us convido a pensar i preguntar-vos reflexivament... què ha passat a Arenys a les darreres setmanes? I després us pregunteu: tindran la mateixa sensació els arenyencs i arenyenques que han llegit el meu escrit, que les persones que no han vingut a Arenys, però que em llegeixen el Blog?
I ja per acabar... Què en diran les generacions futures, si un dia troben l'Agenda de setembre de 2007? Bona nit

4 comentaris:

Anònim ha dit...

Bon dia xavier,

Els que sóm d'arenys però no hi treballem ens perdem moltes coses de l'actualitat. Per això busquem fonts d'informació:
- l'Agenda. Que no en vull parlar
- Ràdio Arenys. L'únic que diré es que a través de la xarxa ja NO es pot escoltar.
- i escoltar molt quan vas a comprar, a fer el café, a dinar...el cap de setmana.

Per això ens 'entrenem' en el gran exercici de preguntar, comparar i escoltar per poder buscar arguments que ens ajudin a fer-nos una opinió de les coses que pasen a la nostra vila. No sempre l'encertem, però jo ho poso tot entre cometes, amb interrogants i el que faci falta abans de deixar anar la meva opinió. No tot es catastofrista a Arenys, però quan un grup de gent veu que les coses no són com ells/elles volen, què poden fer? Amb quines eines compten?
Quina imatge d'Arenys volen que arribi al carrer i més enllà del poble?

Bé, això es mereix un altre apunt al bloc, no et sembla?

Salut

Montse Calopa

Anònim ha dit...

Bon dia xavier,

Els que sóm d'arenys però no hi treballem ens perdem moltes coses de l'actualitat. Per això busquem fonts d'informació:
- l'Agenda. Que no en vull parlar
- Ràdio Arenys. L'únic que diré es que a través de la xarxa ja NO es pot escoltar.
- i escoltar molt quan vas a comprar, a fer el café, a dinar...el cap de setmana.

Per això ens 'entrenem' en el gran exercici de preguntar, comparar i escoltar per poder buscar arguments que ens ajudin a fer-nos una opinió de les coses que pasen a la nostra vila. No sempre l'encertem, però jo ho poso tot entre cometes, amb interrogants i el que faci falta abans de deixar anar la meva opinió. No tot es catastofrista a Arenys, però quan un grup de gent veu que les coses no són com ells/elles volen, què poden fer? Amb quines eines compten?
Quina imatge d'Arenys volen que arribi al carrer i més enllà del poble?

Salut
Montse Calopa

Anònim ha dit...

Hola Xavier!

Després de llegir el teu apunt he llegit amb atenció L'Agenda. Segurament si féssim la reflexió plegats coincidiríem en molts punts, jo l'he fet a nivell individual i aquest cap de setmana si tinc un moment la compartiré fent un apunt al bloc. En tot cas i com a premissa dir que L'Agenda és un mitjà independent i privat, lliure d'escriure allò que vulgui i com vulgui, i com diu la Montse els arenyencs també som lliures de contrastar les notícies i de decidir si el que ens arriba a través de la publicació està bé o no. També penso que de la mateixa manera que els que escriuen són lliures en el moment de fer-ho, els que ho llegim també tenim aquesta llibertat d'opinió a l'hora de valorar la seva feina. En tot cas, dir-te que penso que has estat valent en parlar-ne perquè Hi ha temes sobre els que sembla que no es pot escriure, no trobes?.

Més enllà de tot això, i fins i tot de L'Agenda, coincideixo amb la Montse en preguntar-te què penses que es pot fer perquè tota la informació arribi als ciutadans. Aquesta pregunta te la faig pensant per exemple que allà on soc ara, a Arenys.Org, se'ns ha disparat la despesa tot fent cartells per publicar els actes que fem, donat que és la única sortida que ens queda, fora de les nostres eines d'internet, del servei de premsa municipal, també per internet, i dels cartells o díptics. Com explicar què és Internet a la Fresca, projecte que coneixes molt bé perquè la Regidoria de Societat de la Informació n'és part activa? Com explicar que és i perquè Arenys.Org tira endavant la campanya "Arenys per un Estat propi" que es va presentar ahir? Com explicar-li a un personatge de la talla de Marcelo D'Elia Branco, que l'hem fet venir una hora abans de la conferència perquè li havien de fer una entrevista, que finalment no ens han dit res i no es gravarà?

Jo també penso que les reflexions que se'n deriven del teu escrit mereixen un altre apunt.

Isabel Artero

xfebrer ha dit...

Benvolgudes Montse i Isabel,
En primer lloc donar-vos les gràcies per seguir els meus escrits. És un tot un honor venint de persones com vosaltres dues.
Estic d'acord en la llibertat de premsa i d'opinió, i seria un greu error posar-ho en dubte o bé fer cap tipus de declaració en contra. El que jo pretenia amb el meu apunt era una reflexió sobre el resultat del número de setembre de l'Agenda, una revista que m'interessa llegir mes rere mes, de la mateixa manera que l'altra revista l'Ametlla.
Una vegada reflexionat, la vida continua, i una cosa és molt certa: conèixer l'opinió dels altres quan tens una responsabilitat pública, és el millor que et pot passar.
Quant a les dificultats per comunicar i donar a conèixer tota la feina que es fa, hi estic totalment d'acord, i em comprometo a convocar una reunió per debatre aquest tema i buscar solucions en benefici de tots.
Gràcies per les vostres aportacions.
Xavier