dilluns, 13 d’agost del 2007

Superar-se cada dia

N'hi ha que neixen ensenyats, que no necessiten aprendre, que ho fan tot bé, perquè tenen el poder de la veritat del seu favor. En som uns quants, penso que la majoria, que a vegades ens equivoquem, que necessitem aprendre i rectificar, que sabem que escoltant i mirant se n'aprèn, i no ens fa vergonya reconèixer-ho. Potser és per això que quan la gent et troba pel carrer i et fa comentaris de com veuen el poble, el seu funcionament, la brutícia dels carrers i places... i al final es mig disculpen per haver-te parlat d'aquella manera, jo corro a dir-los que fan bé, que és així com es fa poble, i els en dono les gràcies.
Aquesta és una bona actitud, però n'hi ha una altra que trobo a faltar. M'agradaria veure que la gent quan passeja, no llança papers a terra, ni les cigarretes, ni les capses buides de tabac. Que no espolsa les estores per la finestra, ni deixa la brossa al carrer a les 3 de la tarda. Voldria pensar que a Arenys som gent cívica, que ens molesta la brutícia, i que tractem els carrers i les places de la mateixa manera que ho fem a casa. Això no passa, o passa poc.
Ara a casa acabem de netejar una pixarada de gos feta al nostre cancell. Em pregunto, per què l'amo o mestressa del gos no li fa fer a la porta de casa seva? Potser és veritat que recull les caques del seu gos, encara que n'hi ha massa que no ho fan, però i les pixarades? Mentre el seu gos es pixa, no es pregunta si li agradaria que li fessin a casa seva? O potser algú li fa, llavors tan li és?
Darrerament, en les aturades que la gent em fa, em demanen mà dura contra la gent incívica. És així com s'ha d'actuar? No hi ha una altra manera d'educar la gent a ser més neta i respectuosa? Això m'entristeix, i no ho considero cursi, sinó bàsic per a una bona convivència.
Què us sembla si ens convertim tots en garants del civisme i la bona convivència? Què us sembla si enlloc de contractar més policia per enxampar els infractors i incívics, ens dediquem a interrogar els incívics que enganxem "in fraganti", sobre la seva manera d'obrar? Perquè no és a la policia, al govern o a no sé qui que estan perjudicant sinó a tota la població. És per això que tots ens hem de sentir ofesos, i per això, amb educació, els hem de convidar a rectificar. No seria millor que no pas aplicar sancions?
Tenim la bústia municipal, a Internet, per fer els nostres suggeriments. Aviat tindrem bústies repartides per la vila, per aquelles persones que no es connecten a Internet, però encara ho facilitarem més, perquè no hi hagi excusa per no participar. No es tracta de convertir-se en policia, sinó en voluntari del civisme, per al bé de tots. Crec que podem ajudar la gent a superar-se cada dia.