dimecres, 2 de maig del 2007

Per què és interessant poder governar?

És fàcil acusar els polítics de voler asseure’s a la poltrona i governar, i no dic que no es pugui fer, però hi ha persones que entren a la política amb esperit de servei, i aquests ho poden fer bé o malament. A mi els primers no m’interessen, però sí que em fixo molt en els altres, tant si ho fan bé com no.
Per què pots tenir interès en presentar-te a unes eleccions municipals, quan saps que rebràs crítiques des del primer dia? Hi poden haver moltes respostes, des de posicions masoquistes fins a actituds de servei. Cadascú sabrà perquè ho fa, però a molts ens preocupa la mala gestió pública i ens sembla que ho podem fer millor. És per aquestes ganes de demostrar que l’administració pública pot funcionar millor, i que cal pensar més en les persones, perquè alguns hem assumit el risc.
Arenys pot ser governada millor, només d’entrada, establint una organització coherent i coordinada. No cal que tot passi per les mans d’una sola persona, si es compta amb una bona coordinació. Cal establir àrees de treball, agrupades amb sentit comú, i interelacionades amb la resta. No és només una organització política sinó també administrativa. Els recursos són escassos i s’han de rendibilitzar, amb eficàcia, però també amb eficiència.
Tot això no existeix en aquests moments al nostre Ajuntament, i en aquest mandat s’ha radicalitzat el desordre i augmentat la ineficiència. Els tràmits administratius s’eternitzen; no es compleix amb l’obligatorietat de pagament a 60 dies; encara que el govern ho negui, no es contesten totes les sol·licituds, i fins i tot no s’entren totes pel Registre Municipal; no s’ha entès la lletra de la llei de protecció de dades; s’han obviat els organismes autònoms, en algunes tramitacions que havien de participar-hi; i s’ha radicalitzat l’enfrontament amb la plantilla de treballadors de l’Ajuntament i els seus organismes autònoms.
Només pels temes exposats a l’anterior paràgraf ja es justifica la necessitat d’entrar a governar. Arenys i el seu Ajuntament no es poden permetre el luxe de patir quatre anys més els mals de l’actual govern municipal, i els dos partits es presenten amb la mateixa gent cansada, sense autonomia ni iniciativa.
Això ho hem entès uns quants, que no teníem intenció de presentar-nos a cap llista, i que una sèrie de casualitats ens hi ha portat. És una llàstima que la ciutadania sigui tan poc crítica a l’hora de demostrar-ho electoralment, i en canvi ho sigui tant, a nivell de tertúlia i trobades informals. No és estrany que alguns sondejos arribin a dir que més del 60 % dels arenyencs i arenyenques, veurien bé un canvi d’alcaldia. Tampoc és estrany que un terç dels seus votants també ho vegin igual. Ara caldrà veure si la gent es manté en aquest criteri, o bé canvia la seva opinió quan es trobi amb un papereta a la mà.