divendres, 11 de maig del 2007

A la recerca i captura del vot

A primers d’abril es varen convocar les eleccions municipals que tindran lloc el darrer diumenge de maig. Unes eleccions que també serviran per decidir la composició dels consells comarcals i les diputacions. En aquestes darreres institucions, l’elecció és indirecta, però condicionada als resultats municipals obtinguts pels diferents partits.

Es tracta de decidir la composició dels nostres Consistoris, i indirectament l’alcaldia. De la mateixa manera que en les eleccions autonòmiques i les estatals, la ciutadania vota els partits, o coalicions, i posteriorment són els electes qui decideixen el nom de l’alcalde, el president de la Generalitat o del Govern de l’estat.
Si en les dues darreres eleccions autonòmiques s’ha discutit sobre la legalitat o no de nomenar president al representant d’un partit que no havia guanyat les eleccions, en les municipals això passa molt sovint. No tothom entén que les alcaldies poden ser el resultat d’un pacte postelectoral. Normalment no ho entén el partit guanyador, que interpreta que l’oposició es queda amb l’alcaldia. Tot això fa que, ja abans de les eleccions, els partits que preveuen que poden quedar primers, comencin a demanar respecte al dret de cedir l’alcaldia al partit guanyador, la qual cosa no està escrita enlloc, rebutjant qualsevol pacte.
Aquest mes de maig, els diferents partits que es presenten a les eleccions – a Arenys en són 7 – dedicaran tots els esforços per aconseguir el nombre de vots que els permeti governar i, per tant, posar en pràctica el seu programa polític i de gestió. Una tasca que ens ha de permetre conèixer quines són les opcions de futur per Arenys. Aquesta recerca del vot s’acompanya amb un llistat de promeses, totes elles interessants i desitjables, que cal també que siguin creïbles i factibles, amb les quals la ciutadania veu interpretades les seves aspiracions i reivindicacions.
També és temps de repassar la feina feta, i la que ha quedat pendent. És una feina dels partits que han governat i dels que han estat a l’oposició, però també és feina nostra. No podem desentendre’ns de la gestió pública, perquè nosaltres formem part de la societat, i cal tenir present que els polítics són gent com nosaltres, però que han fet el pas de posar el seu temps, esforç i capacitat, al servei de la col·lectivitat. Aquesta repassada també ens ha de permetre valorar el treball que els governants de torn han realitzat, i el grau de compliment de les promeses que ens varen fer l’any 2003.
Convé analitzar si la situació d’Arenys ha millorat respecte al 2003; si tots plegats ho hem fet bé, des de l’Ajuntament els que tenien responsabilitat política, i des de la societat civil, la resta de persones, i s’haurà de repassar des del primer dia, i no quedar-nos només en els darrers mesos, dels quals conservem més memòria, però que normalment no són prou significatius per a la totalitat del mandat.
A finals de mes decidirem la gent que ha de liderar el projecte polític, a qui haurem d’acompanyar per facilitar la seva tasca, sense de deixar de ser crítics quan es faci necessari. Les persones que governaran a Arenys, tindran quatre anys per posar en pràctica tot allò que ens hauran promès en campanya, i els haurem d’exigir dedicació, eficiència i resultats, perquè els haurem confiat la gestió i administració de béns públics.
Valorarem la seva capacitat de diàleg, de transparència i predisposició perquè puguem participar. Analitzarem de quina manera plantegen el seu treball amb i per als joves, i també per a la gent gran, i de manera especial aquella gent que s’ho està passant pitjor. Amb els d’Arenys de tota la vida, i amb les persones que han abandonat el seu poble, el seu país, i han arribat a Arenys cercant un treball, un habitatge i una societat que els entengui i els aculli. Llegirem les seves propostes, per veure com es volen organitzar i fer més àgil i eficient la gestió administrativa municipal. Ens fixarem en les persones, els mirarem els ulls, i dipositarem la nostra confiança, però no a cegues, sinó amb responsabilitat. El dia 27 de maig ens juguem el futur d’Arenys. És important participar i exercir el nostre dret.

Article publicat a l'Ametlla d'Arenys, aquest mes de maig