diumenge, 11 de febrer del 2007

Una gestió més eficient per Arenys

Em preguntava, i ho faig extensiu a vosaltres, si fóssim capaços de fer honestament una anàlisi dels darrers anys de govern municipal a la nostra vila, a quina conclusió arribaríem? Vosaltres no ho sé, però jo m’he adonat que ha faltat il·lusió i empenta per transformar Arenys. No hi ha resultats, i, si hi són, s’han obtingut amb un nivell d’eficiència molt baix. És cert que darrerament s’han aprovat dos grans projectes que varen aconseguir gairebé la unanimitat dels grups municipals, com són el Pla d’Ordenació Urbanística Municipal i el Pla Especial del Port, i que tenim en marxa l’aparcament del Xifré, i alguna obra més, però quin és el futur econòmic d’Arenys? I culturalment, cap on es vol anar? Quin pla d’arranjament de carrers i places hi ha previst? Quan tindrem una Riera decent, que puguem ensenyar orgullosos?

Tenim unes quantes coses empantanegades. Què ha passat amb el procés participatiu del Xifré? Què se’n sap del Pla d’Acció Cultural, subvencionat per la Diputació de Barcelona? Com es troba el Pla d’Equipaments? On són els resultats de les comissions municipals? On és el Patronat de Cultura que CIU va prometre durant la campanya electoral d’ara fa quatre anys? I el pressupost participatiu de què parlava el PP?

Cada dia que passa, mentre et vas fent aquestes preguntes, t’assabentes de projectes de pobles veïns, i tens la sensació que anem quedant enrere; que Arenys es converteix en un mite i no pas una realitat.
És per això que, pensant en el mes de maig, t’adones de la necessitat que les persones que optin per governar la nostra vila, hauran d’aportar enginy i entusiasme. No n’hi ha prou en solucionar els temes de cada dia, que també, sinó que cal imaginació per fer avançar la nostra població de la millor manera, aconseguint recursos del lloc més difícil, i saber comptar amb la complicitat dels arenyencs.
Però t’adones també, que tampoc podem estar orgullosos de com han solucionat el dia a dia, perquè Arenys continua brut. Es parla d’externalitzar o no el Servei, però la casa sense escombrar. Els serveis administratius municipals són lents, massa lents! Quants mesos triguen per autoritzar una obra? Quant temps necessitem per obtenir un permís municipal qualsevol? Quantes vegades no hem sentit en un Ple Municipal, excusar-se perquè un tècnic s’ha posat malalt o ha deixat la plaça lliure i encara no s’ha ocupat? No són ambigüitats i segur que tots coneixeu algun exemple: quant temps s’ha necessitat per cobrir la plaça de cap de Recursos Humans? Més d’un any! Quant temps trigaran a designar el defensor del vilatà?
Tampoc s’ha millorat en sensibilitat. Com és possible que s’hagi de demanar festa del treball per fer una gestió administrativa a l’Ajuntament? Per què no hi ha servei de tardes? Per què les noves tecnologies no s’apliquen per facilitar la gestió entre Ajuntament i vilatà? Per què encara tot s’ha d’acabar fent presencialment?
L’Ajuntament d’Arenys està desendreçat i mal organitzat i això no es culpa dels treballadors sinó de l’organització que és nefasta, perquè ja es parteix d’una mala organització política. Cada any s’incrementen les despeses de personal, perquè s’amplia la plantilla, però els resultats són cada vegada pitjors. La sensació que tens és que Arenys, administrativament, no ha avançat, que els ordinadors són les màquines d’escriure de fa uns quants anys, i no se’ls treu rendiment.
Quanta gent hi ha per Arenys que et comenta el seu desencís, la seva poca il·lusió per anar a votar els nous governants locals, el seu malestar per haver patit més d’un problema administratiu... No és possible, doncs, que estiguem quatre anys més amb aquesta dinàmica. Cal un revulsiu per sortir d’aquesta rutina que ens porta a perdre. No podem viure al marge del funcionament públic i per això ens hi hem d’implicar i exigir poder participar-hi.
Arenys necessita cares noves, amb il·lusió, intel·ligents i capaços d’administrar una població de catorze mil habitants, i no convertir-la en un laboratori d’assaig, ni caure en mans de persones incapaces de gestionar la vida pública. Aviat començarà la campanya per demanar-nos el vot, i cal deixar-los clar que no volem promeses irrealitzables, només per quedar bé. Volem i exigim planificació: un programa de govern pautat i pressupostat, que es pugui realitzar a curt i mitjà termini. Volem una reorganització d’àrees de govern que tingui sentit i no un simple repartiment de regidories. Necessitem un equip de govern, on tothom treballi amb suficient autonomia, però ben coordinats. Cal exigir més als nostres polítics, i que es quedin a casa aquells que només busquen protagonisme. Tenim un pressupost molt baix, però no podem renunciar a fer-lo créixer amb els recursos que siguem capaços d’obtenir i posar en marxa, i això obliga també a millorar l’eficiència en la gestió.

Article publicat a l'Ametlla d'Arenys, aquest mes de febrer