dilluns, 31 de juliol del 2006

Ens cal una nova Pentecosta

Acabo de llegir a la premsa el següent titular: “El cardenal Cañizares assegura que Espanya perdria la identitat cristiana si es trenqués la seva unitat”.
El cardenal Cañizares és el vice-president de la Conferència Episcopal Espanyola i cardenal arquebisbe de Toledo. Segons continua la notícia, el cardenal considera que “les comunitats que demanin o busquin l’autodeterminació, perdran la seva identitat cristiana. [...] Les comunitats que demanin una espècie d’autodeterminació o una autodeterminació plena, hauran de buscar senyals d’identitat, que ja no seran d’identitat cristiana, perquè aquesta és unificadora...
Amb aquesta lectura he arribat a la conclusió que l’Esperit Sant hauria de tornar a la terra per il·luminar els predicadors de l’evangeli, perquè tot fa pensar que han errat el camí.
Tot té una explicació si es parteix de la idea que són humans i que com a tal, les seves paraules contenen una intencionalitat de supervivència i protecció del col·lectiu, no pas del missatge de l’evangeli.
El mateix dia que llegeixes les matances d’Israel al sud del Líban, trobar-te amb aquestes declaracions del cardenal de Toledo sobre la unitat d’Espanya, causa dolor i ràbia. Després d’uns quants anys en que la jerarquia eclesiàstica s’havia desempallegat dels vincles estrets amb el poder civil, una vegada més i per motius purament estratègiques i no pas de fe, s’apunten al discurs de la dreta més extrema dels anys de democràcia espanyola, per combatre tot allò que fa perillar la seva infrastructura, no pas el missatge de l’evangeli.
El cardenal Cañizares i els seus correligionaris no són prou conscients del mal que estan fent a la seva pròpia institució, i de rebot al poble que encara creu en l’església dels pobres, de la justícia i la pau.
És per tot això que entenc que cal una nova Pentecosta que ens il·lumini a tots plegats a retrobar el camí correcte.