dimecres, 26 de juliol del 2006

Segon vespre digital a la Biblioplatja

Abans d’anar al Ple Municipal d’aquest dimecres i fer-ne el seguiment habitual, he volgut fer cinc cèntims de la xerrada d’ahir el capvespre, a la Biblioplatja, dins el cicle “Vespres digitals” que organitza arenys.org en col·laboració amb la Biblioteca d’Arenys.
Us haig de confessar que m’hi vaig presentar amb les mans buides, és a dir, sense cap predisposició especial ni cap plantejament inicial. Anava a escoltar a Laureà Folch, a qui no tenia el gust de conèixer, president d’una entitat que no n’havia sentit a parlar mai (ISOC-CAT), sobre el tema: “Internet catalana”.
Voldria pensar que dels pocs que ens hi vàrem aplegar, no era l’únic que hi anava tan despistat, i això es va notar quan, després d’una breu intervenció del conferenciant, ens va demanar si teníem preguntes a fer, hi va haver uns segons de silenci –segons que es fan llargs- que va trencar el presentador de l’acte, l’Oriol Ferran.
Durant tot l’intercanvi de preguntes i opinions amb el públic assistent, va donar la impressió que la gent dubtava demanar res per por a que no fos objecte de la vesprada. De fet es varen fer preguntes de manera molt dispersa. No en faig pas una valoració negativa ja que sempre adquireixes coneixements, però probablement l’hauríem pogut aprofitar millor.
M’imagino que arenys.org ens ho explicarà millor, però per comentar alguna cosa del que es va dir, ISOC-CAT és l’entitat catalana de la “Internet Society”, amb 400 socis i els objectius de promoure i divulgar Internet en l’àmbit català; acostar la Internet tecnològica a la nostra comunitat; participar en la confecció de propostes, recomanacions i normatives que afectin el desenvolupament d’Internet en l’àmbit català; representar la comunitat catalana a la societat internacional d’Internet, com a capítol local de l’organització internacional ISOC, i col·laborar amb altres capítols del món. Ja fa 10 anys que existeixen i observen que probablement no han fet prou per donar-se a conèixer, i que són sempre bastant les mateixes persones, per la qual cosa aniria bé renovar-se.
Com deia més amunt, en el debat es varen fer preguntes ben diverses, des de la manera que s’ensenya informàtica a les escoles, on no es passa mai del nivell d’iniciació, o bé la pregunta d’opinió sobre la política de l’actual govern de la Generalitat, en les TIC. En aquest cas el conferenciat es va sentir atrapat, en seure al costat de l’Oriol Ferran. No gosava fer un crítica negativa però es resistia a considerar que estava bé i d’aquesta manera sortir del mal pas. Va dir, entre altres coses, que calia tocar més de peus a terra i arribar en camps com el de la Salut i avançar en infrastructures.
Es va parlar de la lluita contra les patents del software, en què el govern espanyol, pressionat per la societat civil, hauria jugat un bon paper, o de la idoneïtat o no de començar a formar-se en informàtica amb el programari lliure.
He dit que el gel el va trencar l’Oriol Ferran, i ho va fer amb una apassionada defensa de les entitats com ISOC-CAT, que lluiten per evitar el control d’Internet per part dels estats, i pel seu treball en la promoció de l’ús d’Internet, i la creació d’un fòrum per al bon govern a Internet.
Només em resta agrair una vegada més a la gent d’arenys.org el seu esforç per acostar-nos la tecnologia de la informació i la comunicació als arenyencs, i animar a més gent a participar-hi.