divendres, 28 de juliol del 2006

L'obsessió d’Arenys de Mar

Arenys de Mar té una obsessió que s’anomena “hotel”. En un moment o altre els partits polítics arenyencs han sofert aquesta obsessió i han traslladat la preocupació a la ciutadania, s’han omplert pàgines de notícies i moltes hores de ràdio. El final sempre ha estat el mateix: res de res.
Arran de la signatura avui, de la compra, per part de l’Ajuntament, de l’antiga caserna de la Guàrdia Civil, la premsa ha recollit, una vegada més, les opinions de les diferents forces polítiques sobre la destinació de l’equipament. Segons he pogut llegir, l’alcalde Rubirola ha manifestat que el seu govern té la intenció de convertir la caserna en hotel. També ha dit però, que queden dos anys per acabar de decidir l’ús final de la caserna – dos anys per acabar de pagar-la. El regidor no adscrit també ho veu bé, mentre que ICV es decanta per habitatges socials i ERC prefereix convertir-la en un alberg juvenil dins la Xarxa d’Albergs de la Generalitat. La postura del PSC és la que trobo més encertada i està en la línia del que jo sempre he defensat, és a dir, cal fer un estudi global dels equipaments (recordeu que tenim el Xifré, i potser l’antic convent de Sta. Clara, per determinar-ne l’ús). Aquest estudi no és només de què hi volem posar sinó que requereix valorar a fons les necessitats d’equipaments que té la població ara i en el futur.
Considero doncs que el govern municipal i les forces de l’oposició haurien de treballar i consensuar un pla d’equipaments que també ens digui on s’ha de situar l’Ajuntament, si aquest s’ha de moure d’on és ara, o bé com s’afronta la segona fase del Teatre Principal, entre altres.
Tornem però al tema hotel. M’agradaria que no s’entengués que estic en contra de l’existència d’un hotel a Arenys de Mar. No hi faria cap nosa, però no cal obsessionar-se! Un hotel no és la solució als problemes d’Arenys. Per potenciar el turisme i que la gent vingui a Arenys no és imprescindible que s’hi pugui pernoctar. Si es disposa de l’hotel, amb un nombre important de places com perquè es justifiqui l’opció, caldrà dotar la població de serveis complementaris que facin atractiva l’estada a Arenys, i no es limiti a sol i platja (l’oferta dels anys seixanta).
No puc pretendre exposar en aquest post la meva teoria sobre el turisme que cal potenciar a Arenys, però sí que m’agradaria apuntar-la. Arenys de Mar està prou ben situat com per atraure a suficient persones de l’àrea metropolitana de Barcelona i de comarques de l’interior de Catalunya, a passar un dia a la nostra vila. Tenim bons restaurants, platja i patrimoni cultural. Tot això ben treballat té prou atractiu com per desplaçar-se a Arenys. A partir d’aquí donem-li voltes.
En una xerrada, a Pineda, sobre el Pla estratègic Maresme 2015, promoguda pel Consell Comarcal del Maresme, la directora de l’Escola Universitària del Maresme ens va comentar l’error de molts alcaldes i responsables polítics de poblacions de la comarca a l’afirmar que al seu municipi no hi havia turisme, i es preguntava: Què entenien per turisme? Només el model Calella o Santa Susanna? Hi ha altres models de turisme que estan funcionant prou bé, i cada poble ha de treballar el seu propi model.