dilluns, 24 de juliol del 2006

Els gegants, les autoritats i la tradició obsoleta

Ja ho comentava en aquest mateix blog ara fa uns dies, que el dia de Sant Zenon, patró de la gaia vila d’Arenys de Mar, els gegants varen plantar les autoritats i no les varen acompanyar fins a l’Església, com era costum des de feia molts temps.
En aquell escrit argumentava que els gegants són patrimoni de la vila i que em resultava estrany la presa de decisions de manera unilateral. Avui doncs no entraré tant en aquest tema, encara que el consideri important, sinó en la raó per la qual es va prendre la decisió i que posteriorment ha avalat el nostre estimat regidor de Cultura: es tractava d’una “tradició obsoleta”!
Quan ho he acabat de llegir encara m’ha fet més vergonya. Algú em pot explicar què és una tradició obsoleta?
Ho puc il·lustrar d’una altra manera: per Sant Roc, cada any es balla la Dansa d’Arenys. És una tradició. A la dansa hi participa el batlle de la vila. És també tradició. Algú em pot dir si també estem parlant de tradicions obsoletes? No s’hauria de canviar també? Cada any la dansa és la mateixa. Algú pensarà que és una tradició obsoleta? Si és així, per què no deixem de dansar-la?
Els gegants més antics d’Arenys, ja són grans (tenim la mateixa edat). No creieu que algú podria pensar que això de treure a ballar ha esdevingut ja una tradició obsoleta?
Quin és el concepte d’obsolet? Diu la Gran Enciclopèdia Catalana: “Antiquat, que ha caigut en desús.”
Què diu la Gran Enciclopèdia Catalana, sobre tradició?: “Costum, ús, norma, que ha prevalgut de generació en generació.”
Algú continua pensant en tradició obsoleta?
No estic defensant que els gegants hagin de presidir la processó d’autoritats cap a Ofici. Ni tan sols defenso que les autoritats hagin d’anar a Ofici, a les primeres files. Només voldria que hi veiéssiu la ridiculesa de segons quines afirmacions, sobretot si vénen d’un càrrec amb responsabilitat política i cultural.
Es podien trobar diferents motius per decidir prendre aquesta decisió, però parlar de tradició obsoleta, fa riure i vergonya al mateix temps.

2 comentaris:

Anònim ha dit...

Your are Excellent. And so is your site! Keep up the good work. Bookmarked.
»

Anònim ha dit...

Your site is on top of my favourites - Great work I like it.
»