dilluns, 10 de juliol del 2006

Els gegants planten les autoritats

A la festivitat de Sant Zenon els gegants han plantat les autoritats municipals i no les han acompanyat a l'Ofici Solemne. La tradicional ballada de gegants a la plaça de l'Ajuntament i la posterior processó al capdavant de les autoritats municipals cap a l’Església, ha quedat substituïda per un recorregut més llarg i una ballada al final de la passejada, tot sense el Consistori.
Que jo sàpiga ningú ha explicat els motius, però tot fa pensar que té el seu fonament en l'enfrontament entre napaires i govern municipal. La majoria de geganters va participar a la nit de naps, i un bon grup d'ells forma part del col·lectiu de joves enfrontats amb el govern.
El fet que una entitat cultural pugui estar barallada amb l'equip de govern podria no ser estrany, però la colla gegantera no és una entitat qualsevol. No estem parlant simplement d’un grup d’amics moguts per una afició comú, sinó que aquest grup treu a passejar uns símbols de la vila. Els gegants són de tota la població i l’Ajuntament és el seu propietari.
No és menys cert que gràcies a la dedicació i empenta dels geganters, any rere any podem mantenir viva una de les nostres tradicions, també molt arrelades a tot Catalunya. A més, no sempre resulta fàcil reunir a tants joves perquè segueixin els rituals de cada any. És per això que cal agrair-los-hi. Per aquesta mateixa raó sempre m’ha resultat difícil d’entendre que l’entitat gegantera sigui tractada com les altres, al moment de rebre subvencions, i això no passa només a Arenys de Mar. En el fons, la colla gegantera d’un poble, és l’encarregada de fer sortir els gegants de la vila, en diades assenyalades.
Per la mateixa raó que no es tracta d’una entitat qualsevol, també se’m fa difícil entendre que la colla gegantera pugui plantar les autoritats municipals, perquè no es tractaria d’una vaga de treballadors, ja que els geganters varen passejar-se per Arenys, sinó que fins i tot alguna persona podria interpretar-ho com un segrest dels gegants per part dels geganters.
Entenc força la situació i em sap greu que es vagi arrossegant sense que es busqui una solució. Tot plegat és manca de diàleg i dos no es parlen si un no vol. Per altra banda, els efectes sobre la Festa Major tampoc han de ser tan greus perquè a més d’un els podia semblar una tradició a renovar. A mi, que les tradicions em serveixen sempre i quan no m’ofeguin, el que més em preocupa és mantenir viva la ferida sense que pugui cicatritzar-se. Suposo que sóc molt diferent de la majoria, i a la llista d’arenyautes ja se m’ha acusat en alguna ocasió, però em mantinc en la idea que prefereixo renunciar a segons quin objectiu si en la resta hi puc anar amb més gent.
Desconec si l’episodi d’enguany quedarà com una anècdota o bé serà un motiu més d’enfrontament i crisi. M’agradaria pensar que totes les parts s’asseuran a discutir-ho i aconseguiran la millor solució en benefici de tots els arenyencs. La polèmica està servida... procurem suavitzar-la.