dissabte, 1 d’octubre del 2005

Informació o desinformació

"No hi ha massa informació sinó la informació que volen donar-nos"; "El periodista no ha de ser objectiu sinó honest". Aquestes dues frases les he recordat des del debat que vàrem organitzar amb la participació del periodista Vicent Partal. I ahir divendres em preguntava com havia de classificar l'article del diari El Punt, sobre el Ple Municipal d'Arenys de dimecres passat. Jo vaig assistir al Ple i la informació del diari no és correcta a no ser que se li vulgui donar una lectura diferent, probablement molt en la línia del govern municipal format per CIU i PP.
No sé si vàreu llegir l'escrit però el titular parlava que l'oposició havia tombat la iniciativa del govern de municipalitzar la Torre dels Encantats. És cert que l'equip de govern volia presentar per la via d'urgència una moció per requalificar els terrenys on hi ha la Torre, com a primer pas per a la seva municipalització, però la moció no es va entrar perquè ningú va votar a favor de la urgència, ni el mateix equip de govern que la presentava. El per què s'ha d'anar a buscar a l'anterior legislatura quan governava el tripartit, ara a l'oposició, i es va fer l'aprovació inicial. El regidor no adscrit, el senyor Blanchar, va deixar molt clar durant el Ple, que no hi havia expedient per poder aprovar una cosa així i va recordar que després de l'aprovació inicial es varen presentar al·legacions que mai s'han contestat. És per això que l'aprovació de la urgència i posterior aprovació de la moció no portaria enlloc. Calia fer bé les coses i això és el que l'oposició va recordar i manifestar.
Els mitjans de comunicació poden manifestar les seves preferències però el que no poden fer és tergiversar les coses i dir allò que no ha succeït. És cert que l'equip de govern, molest per la crítica del grup municipal d'ICV en el seu escrit repartit per la població, volia fer caure en el parany a l'oposició i enredar a la població afirmant que no són ells qui paralitzen la municipalització de la Torre dels Encantats. L'únic que sembla que va "picar" va ser el periodista i això, a l'equip de govern, li ha anat prou bé perquè així s'ha publicat.
Tot això ho puc dir perquè vaig presenciar el Ple, però quantes coses no sé perquè no les he viscut?
Lluís Foix, periodista de La Vanguardia, va dir en una xerrada a Arenys que “els polítics es creuen tenir més poder del que tenen i els periodistes tenen més poder del què es pensen”. És important comptar amb bons periodistes i tenir els ulls ben oberts per fer-ne la lectura correcta.