divendres, 28 d’octubre del 2005

Procés participatiu: el Xifré


Aquest dijous hi va haver la primera sessió del procés participatiu per decidir l’ús del Xifré. Els mitjans de comunicació ja s’han fet ressò de tot el que va passar però m’agradaria fer la meva valoració, com assistent a l’acte, també pels comentaris que havia escrit a la revista local l’Ametlla d’Arenys i que posteriorment vaig incloure en aquest blog, i finalment per intentar treure’n la part positiva d’una jornada que aparentment es podria qualificar de fallida. Em va agradar molt l’exposició feta pel tècnic municipal, en Pere Matabosch.
No repetiré què en penso de la iniciativa d’aquest procés participatiu, perquè ho podeu llegir a l’article esmentat però sí que insistiré en la necessitat de crear els consells municipals de participació, perquè esdevinguin la base de l’aprenentatge i pràctica del model democràtic participatiu. Posar en marxa un procés participatiu com el que ens ocupa, sense experiència i sense un coixí que ens ho faci més fàcil, és i serà sempre un risc. Aquest podria ser un dels mo
tius de per què la gent va reaccionar, mig espantada i sorpresa, a les paraules del conductor de l’acte. Probablement la campanya informativa de la regidoria de Participació Ciutadana es podia haver fet millor: una carta a tots els caps de família, enlloc de limitar-ho a les entitats (malauradament hi ha molts comunicats adreçats a les entitats que es queden a casa del president, o triguen força temps a ser llegits pels seus socis). Internet tampoc té un abast massa ampli a la nostra població, i les falques de la Ràdio municipal, serveixen de recordatori però necessiten anar acompanyades d’escrits.
Tot i així no en traurem res de buscar-hi només els problemes sinó que convé trobar-hi la part positiva. Hem d’acceptar que ens cal molt temps i
molta pràctica per aconseguir un desenvolupament participatiu que ens satisfaci. Ara convindria que les persones que vàrem assistir a la jornada de dijous, animéssim als nostres veïns, familiars i amics a assistir a la convocatòria de dijous 3 de novembre. Personalment continuaré pensant en la inoportunitat del procés. Perquè no s’ha contemplat la resta d’equipaments i no s’ha integrat en l’estudi i redacció del Pla d’Equipaments d’Arenys. Malgrat tot, assistiré a la sessió del proper dijous, amb les ganes d’aportar les meves idees, però sobretot d’escoltar les dels altres. Només aprenent a dialogar i escoltar, ens estarem entrenant per formar part d’una democràcia participativa on la nostra opinió no solament s’escolta cada quatre anys sinó que ens corresponsabilitzem de l’acció pública.
Animo doncs als arenyencs a participar-hi i als nostres polítics a mirar endavant. Caldrà analitzar bé per què ha passat, i proposar-nos a millorar-ho. Al capdavall el que convé és que ens creiem això de la participació, la ciutadania i els polítics.