divendres, 21 d’octubre del 2005

Transparència, honradesa i participació

L’altre dia, arran de la nota de premsa del regidor Lluís Blanchar a arenyautes, em preparava per llegir la resposta de l’equip de govern i els grups municipals, tots ells excepte ICV, criticats a la nota. Dos dies després hem pogut llegir la rèplica de tots els grups municipals, excepte ICV. Ara em trobo que ja no sé si val la pena que es dediquin a escriure o és millor que no hi hagi respostes. Tot plegat em desconcerta i entenc que el compromís de mantenir la confidencialitat dels temes tractats a la comissió redactora del Pla General no ajuda gens a aclarir qui té la raó o quina part de raó té cadascú. M’imagino, i confio que sigui així, que quan hi hagi fumata blanca, els grups municipals informaran de tot el procés i potser llavors entendrem més bé qui ha fet què.
No em cansaré mai de plantejar la necessitat que les relacions entre governants i ciutadania siguin el més transparents possible (això no treu que determinats temes i períodes, s’hagi de fer un treball de cara a dins, però després cal donar-ho a conèixer amb pels i senyals).
Aquesta transparència és més fàcil de conrear si hi ha voluntat i si entrem al model de democràcia participativa. Però això no s’arregla amb un procés participatiu per un tema concret sinó que és necessari crear els espais idonis perquè la gent pugui treballar, aprendre, opinar, valorar i, si convé, votar allò que ens afecta a tota la col·lectivitat. Uns espais que el Reglament de Participació Ciutadana d’Arenys de Mar contempla.
Dic tot això perquè la setmana vinent s’inicia el procés participatiu per a conèixer l’ús que els arenyencs volem donar a l’edifici del Xifré. Un procés que jo entenc que no ve en el millor moment i que seria preferible accelerar la creació de comissions municipals de participació i aprofitar aquestes plataformes per treballar una part del procés. Tinc por que tot hagi començat per una promesa electoral, reivindicada pels grups municipals de l’oposició i aprofitant que es rebien 8.000 euros entre la Generalitat i la Diputació. Per cert, la Diputació i l’Ajuntament varen encarregar un estudi sobre la realitat i necessitats culturals del nostre municipi i ja fa massa temps que no en sabem res.
Malgrat tot participarem en el procés i m’agradaria que hi vingués molta gent. Qualsevol oportunitat de parlar de la cosa pública i la seva gestió, és positiva perquè trenca la inèrcia a viure-hi d’esquena. Però voldria pensar que Arenys, de mica en mica, s’acabarà de creure que entre tots podem fer millor feina i que no n’hi ha prou en anar a votar cada quatre anys.
Quant a arenyautes, fet i fet, penso que és millor que tothom hi escrigui, també els polítics, a qui no demano objectivitat sinó honradesa.