dijous, 29 de setembre del 2005

El Ple Municipal d'Arenys

Ahir vaig assistir al Ple, una mica amb la preocupació de com aniria tot plegat després de l’intercanvi d’acusacions entre l’equip de govern i el grup municipal d’ICV d’Arenys de Mar. Volia ser optimista i creure en la capacitat dels nostres representants polítics per aparcar la discussió i posar-se a treballar per Arenys, però no descartava que el clima fos més enrarit després del tema de la Torre dels Encantats.
Efectivament el tema de la Torre va sortir i l’Alcalde va ser molt contundent i va contradir cadascun dels punts que l’escrit “La síndria” del grup d’ICV havia anat desgranant. Però, tot i que l’equip de govern va fer una petita representació teatral amb la presentació d’una moció per via d’urgència, que finalment ningú va donar suport, considero que el Ple municipal es va desenvolupar molt correctament.
La majoria dels punts de l’ordre del dia es varen aprovar per unanimitat, tret d’un parell de punts que hi va haver alguna abstenció per part dels grups de l’oposició, però que varen argumentar que es tractava més aviat d’anar en contra la forma que no pas els continguts.
Tothom semblava que volia ser molt prudent a l’hora de parlar, i ningú va aprofitar l’ocasió per retreure amb gaire força les posicions i paraules dels altres grups municipals. Vaig pensar que així era la millor manera perquè els arenyencs mantinguem la confiança en els nostres polítics i respectem el seu treball.
Voldria destacar dos fets que considero importants. En primer lloc l’acceptació, d’acord amb el Reglament Orgànic Municipal (ROM), de la presentació d’una pregunta al Ple, per part de representants de la societat civil, i que ens agradaria que fos més habitual. La pregunta la feia l’Associació de Veïns d’Arenys Nucli Antic (AVANA), i es referia a la zona d’aparcament del port i la platja, que des d’aquest any és de pagament.
El segon fet important és el prec que el grup municipal del PSC va formular al Ple, per la creació de la figura del defensor del ciutadà, que es contempla al Reglament de Participació Ciutadana, i , el que és important, que en la confecció del Pressupost municipal del 2006 es contempli una partida de despeses perquè el treball del defensor es pugui dur a terme. L’alcalde va agrair el prec i el va prendre en consideració.
La veritat és que vaig sortir del Ple, més content que d’altres vegades. També una mica cansat perquè la seva durada va superar de llarg les dues hores, tot i que, tal com he dit abans, la majoria dels temes es varen aprovar per unanimitat. Només lamentava algunes expressions d’algunes regidores i regidors. Ja sé que és difícil aguantar dues hores sense poder dir res però no és agradable observar actituds burletes davant d’intervencions dels altres grups, per més que puguin estar equivocats amb els seus comentaris.
Confio que el tema de la Torre dels Encantats acabi bé i que ben aviat puguem celebrar la seva condició de bé públic de titularitat municipal i que en gaudim tots els arenyencs i els nostres veïns i visitants. Seria una llàstima que després de tot l’enrenou ens haguéssim de penedir d’haver arribat tard.

3 comentaris:

Anònim ha dit...

A propòsit de la participació ciutadana que últimament tant propugna l'ajuntament, per què no deixen fer preguntes al ple? No haurien d'estar obligats? em sembla que això al ple d'arenys de munt es pot fer.

Anònim ha dit...

si l'ajuntament propugna participació ciutadana que deixi participar la gent al ple fent preguntes. seria molt més interessant. Per cert, no estan obligats a deixar fer preguntes?

xfebrer ha dit...

Benvolgut Anònim,
El Reglament Orgànic Municipal, en el seu article 93 "Intervencions dels ciutadans al Ple Municipal" regula la manera en què els ciutadans poden fer preguntes al Ple. Es tracta que el ciutadà faci arribar un escrit a l'Alcalde, amb una antelació mínima de 24 hores. L'Alcalde ho sotmet a la Junta de Portaveus i, si s'aprova, el ciutadà té cinc minuts per fer la lectura del seu escrit durant el Ple Municipal.
Seria important que la gent ho sàpiga i que, quan ho cregui convenient, sol·liciti poder fer ús d'aquest dret.
La participació també depèn de la nostra disposició a una vida pública i social més activa.
Gràcies.