dijous, 28 de maig del 2015

El discurs xenòfob ha estat el gran derrotat de les eleccions municipals

Si alguna cosa em satisfà especialment dels resultats a les darreres eleccions municipals, a Catalunya, és el càstig que ha rebut el discurs xenòfob. El PP ha presentat un discurs xenòfob radical, amb dos objectius molt clars. Per una banda competir amb Plataforma per Catalunya per recuperar-li vots, i per l'altra imitar l'alcalde de Badalona que tan bon resultat li va donar ara fa quatre anys i que ha intensificat en aquestes eleccions.
Els electors han girat l'esquena a PxC perquè s'han adonat de la ineficàcia del seu discurs, que només comporta conflicte i provoca problemes de convivència i cohesió social, i han castigat el PP perquè ha traspassat els límits de la democràcia sembrant odi vers les persones immigrants enlloc de treballar perquè la seva majoria absoluta a Madrid trobés solucions als problemes de la immigració. El PP ha patit igualment les conseqüències d'una mala política del govern de l'Estat, i ha continuat la seva davallada que els porta a convertir-se a casa nostra, en un partit irrellevant i totalment residual.
És evident que analitzant cas per cas ens trobaríem discrepàncies a aquesta generalització. Penso en Arenys de Mar que el PP local no ha proferit el mateix discurs i que la pèrdua d'un regidor ha estat conseqüència de la participació de la candidatura de C's, amb una cap de llista que havia liderat el PP a la vila.
Amb la constatació de que la xenofòbia ha pràcticament desaparegut dels nostres ajuntaments no en tenim prou. Els nostres pobles i ciutats estan conformades per persones de totes les ideologies, creences, però també orígens, amb unes persones que diumenge passat no varen poder exercir el dret fonamental a votar els seus representants polítics.
Aquesta tarda, a la sala d'actes de la Biblioteca Antoni Comas de Mataró, ha tingut lloc un debat en motiu dels 50 anys del llibre 'Els altres catalans' de Paco Candel, amb la participació de persones amb experiència de la immigració dels anys seixanta i de la nova immigració. Us recomano que mireu la seva reemissió per M1TV el proper diumenge 31 de maig, a 2/4 d'11 de la nit.
En aquest acte hi ha hagut una intervenció sobre l'aspecte que us comentava i que he volgut manifestar en aquest blog. A casa nostra hi ha persones que varen arribar fa més de 10 o 15 anys que no han pogut votar el seu alcalde o alcaldessa perquè no tenen la nacionalitat. Si no solucionem aquestes situacions, no aconseguirem una veritable cohesió social i integració de la immigració. La ciutadania no és tonta, i per això ha deixat de votar a PP i PxC, perquè la solució no és culpar els immigrants, sinó ajudar-los a estimar i sentir-se ciutadans catalans amb els mateixos drets i deures.