dijous, 7 de maig del 2015

Treballar per a les persones

Aquest lema és comú a totes les formacions que són entrevistades arreu del país. Entenc què volen dir i també què pretenen. Està de moda, i qui no ho defensa ni ho predica pot quedar al marge, i en època electoral això no és bo.
Si demanéssim què volen dir cadascuna de les formacions polítiques quan parlen de treballar per a les persones segur que hi veuríem diferències significatives, però si rasquéssim més a fons i els preguntéssim les causes que obliguen a haver de treballar per a les persones, ens trobaríem opinions contràries.
Si ens fixem en la ciutat de Barcelona, avui que s'ha fet pública una enquesta del CIS amb xifres totalment diferents de les anteriors, ens trobaríem amb una formació guanyadora que basa tota la seva campanya en l'ambigüitat, el populisme i el presidencialisme. Tota la propaganda està al voltant de la seva líder, aprofitant la seva tasca davant de la PAH.
La importància de qui obté més vots és relativa a nivell pràctic atesa la necessitat de pactar entre diferents formacions polítiques per aconseguir l'alcaldia. A nivell teòric o formal li dóna un prestigi i un adjectiu a la capital de Catalunya.
Encara que tinguem clar que estem parlant d'eleccions municipals ningú no s'oblida que en pocs mesos tindrem les eleccions autonòmiques, per alguns plebiscitàries, amb la possibilitat que l'alcalde o alcaldessa de la capital sigui representant d'un partit polític no sobiranista. La possibilitat és molt real, si ens fixem no només en els resultats que avui dóna el CIS, sinó en el conjunt de formacions que es presenten a les eleccions de Barcelona.
Negar que l'Ada Colau pugui defensar el treball per a les persones, després del seu pas per la PAH, seria un greu error, però pensar que el treball per a les persones només es fa d'una sola manera, a la manera PAH, també seria un greu error.
És per això que quan algun partit polític em diu que la seva prioritat és treballar per a les persones, jo quedo igual, no em provoca ni m'explica res. Quan em detalla com pensa fer-ho és quan jo començo a separar el gra de la palla.