dimecres, 13 de maig del 2015

10 preguntes per a 10 candidats a governar a Arenys

Fa uns dies el nostre grup de debat i tertúlia es va adreçar a les deu candidatures a les eleccions municipals de la nostra vila, perquè ens responguessin a deu preguntes que els formulàvem. Volíem saber la seva opinió i analitzar-la per fer-nos una idea de què pensava cada formació política sobre els temes plantejats, sobretot en un moment en què es presenten tantes opcions i se'ns fa tan difícil trobar les diferències.
Tot i que vàrem tenir constància que totes les candidatures havien rebut la nostra petició, finalment només nou d'elles ens varen respondre. Arenys Sí Pot, el nom que pren a Arenys l'agrupació afí a Podemos, volia venir-nos a presentar presencialment les seves propostes, però no ens varen fer arribar les respostes. Entenem que els candidats es troben més a gust essent entrevistats i poder modular les respostes, però es tractava de donar les mateixes oportunitats a tothom. 
A la introducció, potser pensant en els nous, els demanàvem si tenien coneixement dels imports del Pressupost corrent i el d'inversions, i els fèiem memòria de la Llei que determina les competències dels ajuntaments, perquè ho tinguessin en compte a l'hora de respondre fent tot tipus de promeses.
No totes les formacions polítiques ens varen donar les xifres dels pressupostos, i els que ho varen fer, tampoc foren coincidents.
Aquests propers dies donaré detalls de les respostes i de la nostra impressió al llegir-les. S'ha de dir que no tots els grups es varen manifestar de la mateixa manera. N'hi ha que no ens varen concretar gairebé res, amb respostes ambigües, d'altres ens respongueren de manera molt eixuta i d'altres foren més exhaustius.
En una cosa varen ser tots coincidents, en dir que el primer que volien era treballar per a les persones. Tenien molt present la situació de crisi que estem patint i ho prioritzaven a qualsevol inversió d'infraestructures, per importants que fossin. La canalització del Bareu, amb matisos diferents, també és un tema recorrent i la variant de Valldegata, un altre tema repetit en totes les aportacions. En aquest punt vàrem riure quan un membre del grup va recordar que en el primer ajuntament democràtic es va anunciar que la construcció d'aquesta variant era cosa de mesos. Han passat 35 anys.