dilluns, 18 de maig del 2015

La participació, a Arenys de Mar, en boca de tots els candidats

Hem començat la segona setmana de la campanya electoral i, a Arenys, qui hagi seguit una mica els mítings, escoltat el debat de Ràdio Arenys, o bé llegit algunes cròniques aparegudes a Internet, sabrà força què promet cadascuna de les formacions polítiques que volen governar a la vila.
Tots som conscients, i els polítics més, que aquest nou mandat serà necessari pactar més que mai. No sabem quins seran els resultats, però tot fa pensar que no hi haurà cap partit polític que destaqui per sobre dels altres, i en funció dels resultats els pactes vindran més o menys donats d'entrada.
Hem de recordar, però, que en aquest mandat que s'acaba el pacte ha existit i l'han protagonitzat grups de dreta i d'esquerra, sobiranistes i unionistes. Això ens fa pensar que seguint la mateixa tònica, qualsevol combinació és possible.
Hem escoltat que CIU veu difícil poder pactar amb Junts x Arenys, o que la CUP ho faci amb C's, PP o PSC. ERC i SI també posen obstacles a pactar amb partits clarament unionistes, i no recordo si ICV s'ha manifestat al respecte.
Hi ha un aspecte que em crida l'atenció i és que enguany la participació està en boca de tothom. Mai n'havia sentit a parlar tant a representants de CIU, un partit que a principis de mandat va eliminar la regidoria de Participació, recuperada pel PSC quan va entrar a govern, encara que només es fes servir per recuperar els pressupostos participatius.
No és només CIU que em sorprèn, sinó també ICV, que tret de quan s'acosten les eleccions, des de la sortida d'en Vicenç Martí, mai més ha destacat per creure-s'ho de veritat. La CUP també ho presenta amb força i s'ha de dir que durant aquests quatre anys és qui més s'ha barrejat amb la població per tractar diferents temes que preocupen als vilatans.
Com que gairebé totes les formacions ens prometen participació i transparència, serà fàcil constatar durant els quatre anys, i quan fem l'avaluació del mandat, si només es tractava de propaganda electoral, si se li ha donat un caràcter superficial o s'ha posat realment en pràctica. No tot s'acaba demanant als arenyencs si volen la Biblioteca a les Clarisses. Una vegada els diguem que sí, que ens expliquin com ho pagaran. I que no oblidin que fomentar la participació no és fàcil. Vol esforç, sinceritat i resultats.